Учасник проекту «Рука допомоги» може отримати для бiзнесу до 70 480 гривень

18:13 23 лютого 2018 р.

Фото до новини


Фото: Учасники проекту

142 малозабезпечених і внутрішньо переміщених безробітних у Львівській області забажали започаткувати власний бізнес у рамках пілотного проекту «Рука допомоги», який реалізує Міністерство соціальної політики України за пiдтримки Свiтового банку. 41 з них уже захистили свої бізнес-плани та розпочали підприємницьку діяльність.

Про це сьогодні, 23 лютого, під час прес-конференції на тему: «Від безробітних малозабезпечених - до підприємців: як особи, котрі довго не працювали, стають бізнесменами», що відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила заступник начальника управління-начальник відділу оплати праці, охорони праці та соціально-трудових відносин Департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА Любов Жук.

Проект був започаткований постановою Кабінету міністрів №1154 у грудні 2016 року для виведення зі стану бідності малозабезпечених безробітних та внутрішньо переміщених осіб.

Перші учасники захищали свої бізнес-плани вже влітку 2017 року.

«Зважаючи на очевидні успіхи проекту «Рука допомоги», уряд продовжив дію пілоту до кінця року і розширив географію. До трьох пілотних областей - Львівської, Полтавської і Харківської в цьому році приєднається ще три ОТГ, які розташовані в Житомирській, Чернігівській та Донецькій областях» , - повідомила координатора з комунікаційної роботи проекту «Рука допомоги» Інна Шинкаренко.

Загалом у трьох областях в проекті вже беруть участь понад 2,5 тисяч осіб.

Для участі в проекті потрібно звернутися до управлінь соціального захисту або центрiв зайнятості за мiсцем проживання. Учасник може обрати або допомогу у працевлаштуванні, або участь в оплачуваних роботах на користь громади, або фінансову допомогу для започаткування власної справи. 

Якщо особа отримує допомогу з безробіття, то може поєднати фінансову допомогу проекту «Рука допомоги» та одноразову допомогу з безробіття для започаткування підприємницької діяльності.

Як пояснила Любов Жук, учасник проекту «Рука допомоги» може отримати на відкриття і розвиток свого бiзнесу до 70 480 гривень на обладнання та матеріали. Ці кошти надають на 3 роки без відсотків.

Але після сплати податків та зборів, через три роки доведеться повернути 20-22 тисячі гривень, тому що сума сплачених податків відмінусовується. А якщо учасник візьме на роботу двох малозабезпечених, осіб з вимушених переселенців або учасників АТО, і вони пропрацюють у нього не менш, ніж два роки, то кошти взагалі не треба повертати, - розповідає Жук про умови фінансової допомоги.

Також варто зауважити, що учасники проекту не отримують «живі» гроші на руки – їм оплачують купівлю обладнання та матеріалів згідно із бізнес-планом.

«Тільки вчора наша комісія погодила 17 бізнес-планів», - розповіла в.о директора Львівського обласного центру зайнятості Оксана Іванчук.

Вона зауважила, що один із бізнес-планів захистила особа, яка ще донедавна працювала диктором радіо, а тепер займатиметься електромонтажем. 

Подружжя Ігор та Ольга Онуляків зі Сколе стали першими учасниками проекту «Рука допомоги». Вони відкрили піцерію «Оліо-піца». Власне, Ольга розпочала, а Ігор трохи пізніше до неї долучився.

«Мені було страшно починати. Я думала: «А з чого ж ми будемо жити, поки не розкрутимо свій бізнес. А що ми будемо робити, якщо бізнес не піде?». Але коли я захистила свій проект, і комісія мене привітала, то я зрозуміла, що я зможу. На четвертий день діяльності мені довелося спекти відразу 50 піц. Я не очікувала такої популярності», - Ольга Онуляк зізналася, що разом з чоловіком їй легше просувати свою справу.

А ось переселенець з Криму Мустафа Алівапов, який зараз мешкає у Стрию, розповів, що його традиційні кримсько-татарські паляниці галичанам чомусь не засмакували. Тому він швидко переорієнтувався і зараз пече чебуреки. Ця страва в Стрию більш популярна.

Учасники проекту «Рука допомоги» у Львівській області, які започаткували власну справу завдяки фінансовій допомозі:

Ольга Онуляк, проживає у м. Сколе. Раніше отримувала соціальні виплати як малозабезпечена. Жінка виховує маленьку донечку, заради якої вирішила започаткувати власну справу. Отримала фінансову допомогу у розмірі 61 396 гривень на відкриття у м. Сколе власної піцерії з назвою «Оліо-піца».

Ігор Онуляк, проживає у м. Сколе. Також перебував на обліку малозабезпечених непрацюючих. Вирішив долучитися до бізнесу дружини та розширити його. Отримав фінансову допомогу на суму 63 956 гривень для створення бару у піцерії «Оліо-піца». Бізнес подружжя вже набув популярності серед мешканців м. Сколе. Родина Онуляків планує надалі розширювати справу.

Марія Костів, проживає у м. Жовква. Отримувала дотації як малозабезпечена безробітна. Раніше сертифікована лікарка-ветеринар, вісім років працювала у ветеринарній аптеці, але мріяла про власний кабінет. Отримала фінансову допомогу у розмірі 63 894 гривні на відкриття власної ветеринарної клініки. Відкривши перший у місті приватний ветеринарний кабінет, Марія Костів вже приймає пацієнтів.

Мирон Білик, проживає у с. Олексичі Стрийського р-ну. Отримував соціальні виплати як безробітний малозабезпечений. Пан Білик – багатодітний батько, виховує чотирьох дітей. Бажаючи змінити соціальний та фінансовий стан родини, вирішив започаткувати власну справу. Чоловік отримав фінансову допомогу на суму 64 тис. гривень та вже надає послуги лісовому господарству.

Степан Стельмах, переселенець із Криму. До вимушеного переїзду працював майстром з ремонту автомобілів. Отримав 63 870 гривень фінансової допомоги на відкриття власної автомайстерні у м. Новояворівськ.

Мустафа Алівапов, переселенець із Криму, мешкає в м. Стрий. Оселившись на Львівщині вирішив виготовляти традиційну кримсько-татарську випічку та хліб. На втілення свого бізнес-плану отримав 63 542 гривні фінансової допомоги.

Катерина Новицька, проживає у м. Судова Вишня Мостиського р-ну. Раніше була безробітною та жила лише на дотації малозабезпеченим. Пані Катерина дизайнер та творча особистість. Дізнавшись про проект «Рука допомоги», вирішила займатися власною справою. Вона отримала 64 тис. гривень фінансової допомоги і відкрила творчу крамничку «Антураж», де продає свої дизайнерські вироби.

Довідка

Пілотний проект «Рука допомоги» має на меті виведення людей зі стану бідності. Для цього використовуються такі механізми, як сприяння у працевлаштуванні, залучення до оплачуваних робіт на користь громади та надання поворотної безвідсоткової фіндопомоги у розмірі до 70 тис. гривень. Сума до повернення при цьому зменшується на суму сплачених за три роки податків. В разі працевлаштування двох осіб з числа малозабезпечених кошти повертати взагалі не потрібно.

За підсумками реалізації пілотного проекту буде розроблений законопроект щодо розповсюдження успішного досвіду на всю України. Очікується, що запровадження нових механізмів дозволить суттєво знизити рівень безробіття в країні, зменшити соціальну напругу та створити нові робочі місця.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів