У Львові – спротив підняттю тарифу на проїзд у міських автобусах до трьох гривень

12:37 24 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: marshrutka.org.ua

Допомогти відстояти діючий обіцяє «Правий сектор».

Підняття тарифу на проїзд у міських автобусах з 2-х до 3-х грн вимагають львівські перевізники. Зсилаються на те, що подорожчало пальне.

Востаннє тариф із 1,75 грн до 2 грн змінився у 2011 році, тоді ціна на дизпаливо у обрахунках закладалася у 8,60 грн. Сьогодні літр коштує 14,50 грн.

«Gazeta.ua» провела розрахунки прибутковості львівської маршрутки:

Маршрут 44. Це жовтий автобус на 22 пасажири. Передня частина автобуса застелена брудним смердючим ковром, у якому зроблена дірка для коробки передач. Навколо водія та переднього сидіння для пасажира натикано багато брудного шмаття, у салоні сильно смердить сумішшю палива з пилом.

Протяжність маршруту – 13 км. На це потрібно 2,6 літра палива (20 л на 100 км для звичайного автобуса; 35 л на 100 км – для великого, – «Gazeta.ua»). А це 38 грн на бензин на один рейс. Щоб окупити паливо, достатньо провезти усього 19 пасажирів. Зазвичай ця маршрутка переповнена, провозить одночасно приблизно 50 пасажирів. Якщо пасажири змінюються приблизно щочотири кілометри, то за рейс такий автобус перевезе 160 людей. А це 320 грн. Тобто чистими у водія залишається 282 грн за рейс.

Маршрут 18. Протяжність 15 км. Тут працюють великі автобуси. Бензину вони беруть більше – 5,25 л на рейс. А це 76 грн. За раз такий автобус провозить близько 200 пасажирів, у час пік він їздить настільки переповнений, що не зупиняється на деяких зупинках. Тоді за повний маршрут тут перевозиться 900 пасажирів. Це 1800 грн прибутку, з них 1724 чистими.

Із розрахунків видно, що навіть за умови вільного автобуса, якщо би у Львові дотримувалися норм перевезення і провозили лише допустиму норму пасажирів, перевезення є прибутковим. Отож, при переповнених львівських маршрутках проїзд є надприбутковим. Гроші залишаються на запчастини та зарплати.

«Нові автобуси ми закупити не зможемо, адже навіть три гривні – це не є тариф, за якого можна купувати автобуси вартістю півтора мільйона гривень. Натомість можу гарантувати, що будемо жорстко контролюватимемо чистоту в салоні, працюватимемо з водіями, будемо зобов'язувати водіїв видавати квитки», – обіцяє Іван Велійка з асоціації автомобільних перевізників.

Коли піднімали тариф до 2-х грн, перевізники обіцяли чистий транспорт, дотримання графіку. Але нічого не змінилося і тоді. Ці норми витримують лише радіальні автобуси.

До прикладу, на маршрут №9, львів'яни уже перестали чекати на зупинці. При тому, що у графіку зазначено інтервал руху – кожних 15 хв, його просто неможливо дочекатися на зупинках. Часом його немає по 50 хв, змучені чекати люди підсідають у інші маршрути з пересадками.

Допомогти львів'янам відстояти діючий тариф обіцяє «Правий сектор». Заступник його керівника на Львівщині Віталій Сергатюк каже:

«Більшість коштів від перевезення перебувають у тіні. У Львові всі рейсові автобуси назвали маршрутним таксі.

Маршрутне таксі – це транспорт підвищеного комфорту, який відповідно і має коштувати дорожче, але він може лише дублювати маршрути трамваїв чи рейсових автобусів. А кишку на 200 осіб, де білі мешти перетворюються у чорні з одну поїздку, називати маршрутним таксі – це обманювати користувачів.

Кожен водій повинен вести квитково-касовий лист у якому чітко пише номер верхнього талончика при виїзді з кінцевої і номер талончика при заїзді на іншу кінцеву. Таким чином ми будемо мати чітку картину прибутків. Якщо працівник магазину торгуватиме і не вестиме обліку готівки – його посадять, а водії маршруток крутять мільйони і ніяк це не реєструють.

Коли підіймали до двох гривень, то цю суму нічим не обґрунтували, а зараз із необґрунтованих витрат на 2 гривні хочуть підвищити до необґрунтованих витрат на 3 гривні. Я не бачу жодного підтвердження того, що тариф 3 гривні має якесь право навіть на обговорення, вже не говорячи про життя».

Про це інформує в «Gazeta.ua» Олександра Чорна.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів