У Львові розповіли, як відбувається «кругообіг грошей» у Ратуші із залученням «зайвих» комунальних підприємств

23:09 13 серпня 2020 р.

Фото до новини

Підприємства-дублери працюють не на місто, а для збагачення певних осіб, упевнений Володимир Вовк, голова ГО “Патруль ЖКГ”, представник ВО “Батьківщина Львова”.


Відео: Львівський пресклуб

Він порахував, що у Львові є, щонайменше, 72 комунальних підприємства, врахуючи дочірні, які також утримують за рахунок бюджетних коштів. Такої кількості місто точно не потребує, адже багато з них дублюють функції інших, а це – зайві мільйонні витрати. 

- Це - як дві господині на одній кухні, які ніколи не можуть порозумітися, бо роблять одну й ту саму роботу, –  вважає  Володимир Вовк.  – Ми маємо ЛКП «Озеленення міста», а поряд з ним – ДП «Личаків парк», ДП «Високий замок», ДП «Скнилів парк» і ще кілька, які також займаються озелененням. Є Львівське комунально-ремонтне підприємство. ЛКП «Рембут», ЛКП «РАС», які також ремонтують. Це явно зайві комунальні підприємства. 

Відповідь на питання - «кому і для чого це потрібно?» лежить на поверхні, каже Володимир Вовк. Він навів кілька чисел, які ілюструють «ефективність» витрат бюджетних коштів міста з допомогою комунальних підприємств під час проведення тендерів:

- Департамент містобудування при ЛМР на майданчику Prozorro проводив 24 січня закупівлю послуг з електротранспортного перевезення. Переможцем, звичайно ж, вийшло ЛКП «Ратуша». При цих закупівлях економія склала від очікуваної ціни 1%. Той самий департамент наприкінці 2019 року проводив закупівлю садово-паркових диванів для парків Львова. У цьому випадку в тендері взяли участь комерційні структури – і економія склала 21%. Відчуваєте різницю? І суть проста: багато комунальних підприємств створюють «боротьбу» між собою. І, зазвичай, це призводить до того, що економія ніколи не перевищує 3%.

У Львові вибудували чітку вертикаль: ЛМР –  департаменти – комунальні підприємства. І ЛМР роздає і освоює кошти міста через підпорядковані їй структури. Це, на думку Володимира Вовка, аж ніяк не сприяє економічному розвитку міста та його благоустрою.

- Львівське комунальне ремонтно-аварійне підприємство підписало 22 договори з ЛМР, отримало кошти на суму 2 млн 327 тис.грн, – навів ще один приклад громадський активіст. – А замовниками цього підприємства, як бачимо з документації, є ледь не всі районні адміністрації і департаменти міськради. Гроші роздаються – потім повертаються назад до ЛМР. Такий ось кругообіг грошей за рахунок потреб львів’ян, – підкреслив Володимир Вовк. 

Він упевнений, що співпраця ЛМР із некомунальними підприємствами принесла би місту більше користі, однак ламати систему влада не має наміру, бо не зацікавлена в цьому.

Додамо, збиткові ЛКП вигідні групі осіб, які мають можливість робити через них незаконні оборудки,– юрист.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів