Депутати Львівської міськради ухвалили рішення оподатковувати квартири площею понад 80 кв. м

18:00 29 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: ukrop-ua.net

Як повідомили в четвер «Щоденному Львову» в прес-службі міськради, сьогодні, 29 січня, під час пленарного засідання сесії ЛМР було внесено зміни до ухвали «Про затвердження Положення про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки».

У прес-службі міської ради п повідомили в четвер «Щоденному Львову», що сьогодні, 29 січня, під час пленарного засідання сесії ЛМР було внесено зміни до ухвали «Про затвердження Положення про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки». У повідомленні також конкретизують:

«За відповідне рішення з правками проголосувало 59 депутатів. Зокрема, зміни стосуються збільшення пільги оподаткування житлових помешкань та індивідуальних будинків.

Як зазначила директор департаменту економічної політики ЛМР Ірина Кулинич, вони вступлять в дію для фізичних осіб, які мають власність та нерухомість з початку наступного року. Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, – це місцевий податок, який сплачується за місцем розташування об’єкта оподаткування і зараховується до міського бюджету відповідно до Бюджетного Кодексу України. Ірина Кулинич додала також:

«Ми опрацьовували відповідне питання в робочій групі. Відтак, пропонуємо збільшити пільгу оподаткування житлових помешкань до 80 кв. м.

Натомість, законодавець пропонував встановити пільгу 60 кв. м. Щодо індивідуальних будинків, то тут законодавством встановлено 120 кв. м, ми ж збільшуємо до 160 кв. м. 

Якщо людина має у своїй власності квартиру та житло, то тут ми встановили пільгу 200 кв. м. Щодо житлових квартир, ми пропонуємо ставку 0,5%. У проекті ухвали для індивідуальних будинків ставку встановлено 1%, але якщо буде внесено зміни до 0,5%, як ми це обговорили на робочій групі, то ми це також врахуємо».

Також, за словами директора департаменту економічної політики, з 20 лютого база оподаткування наповнюватиметься від юридичних осіб і, відповідно, буде надіслано повідомлення фізичним особам і мешканцям міста. Ірина Кулинич додала також: «До липня ми можемо коригувати ставки цього податку, а з 1 січня 2016 року вони вступлять в дію для фізичних осіб, які мають власність – квартири і житлові будинки – та нерухомість».

Під час обговорень було внесено низку пропозицій щодо змін до проекту ухвалу. Так, зокрема, до об’єктів нерухомості, які не є об’єктом оподаткування, додано об’єкти нерухомості, що є власністю наукових та науково-виробничих підприємств, та ті, які перебувають у стані реконструкції, модернізації та капітального ремонту, що підтверджується відповідною дозвільною документацією. За відповідні правки проголосувало 56 депутатів міськради».

Своєю чергою, Західна інформаційна корпорація розповіла про це більш чітко:

«Депутати Львівської міської ради на сесії 29 січня ухвалили нову редакцію положення про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Рішення підтримали 59 обранців.

Згідно з ним, у Львові оподатковуватимуть квартири, загальною площею понад 80 кв. м, та житлові будинки, загальною площею понад 160 кв. м. У разі одночасного перебування у власності платника податку різних типів об’єктів житлової нерухомості надається пільга на 200 кв. м.

Як пояснила директор департаменту економічної політики ЛМР ради Ірина Кулинич, за понаднормові квадратні метри квартири власник має сплатити 0,5% від мінімальної заробітної плати, яка на сьогодні становить 1218 грн. «Тобто, якщо мешканець має квартиру, площею 82 кв. м, то за кожен понаднормовий «квадрат» він має сплатити приблизно 6 грн з копійками в рік. Якщо це житловий будинок, то власник сплачує 1% від мінімальної зарплати за зайві «квадрати» – це приблизно 12 грн за 1 кв. м в рік», – зазначила чиновниця.

Щодо ставок податку для об’єктів нежитлової нерухомості – офісних центрів, готелів тощо, то вони встановлюються залежно від зони їхнього розташування. Визначено три такі зони.

Перша – центральна, куди входить територія історичної забудови, внесеної до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (ставка податку – 1% від мінімальної зарплати). Друга зона – середня: територія історичного ареалу (за винятком першої зони), сюди входить територія забудови ХІІ – початку ХХ століть (ставка 0,75%).

Третя зона – периферійна: обмежена з внутрішньої сторони територією історичного ареалу (друга зона), з зовнішньої сторони – межами м. Львова (ставка 0,5%). Загалом податок з житлової нерухомості львів’яни сплачуватимуть з 1 січня 2016 року.

Для нежитлової нерухомості податок нараховуватиметься вже з цього року. Нагадаємо, законодавством рекомендувалося обкладати податком квартири, площею понад 60 кв м, і будинки – понад 120 кв. м».

Про це повідомляється в четвер на сайті Західної інформаційної корпорації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів