Три форми управління багатоквартирними будинками у Львові після 1 липня

18:24 28 квітня 2016 р.

Фото до новини

За два місяці законодавство України ліквідує ЖЕКи, які збирали з мешканців квартплату та повинні були утримувати багатоквартині житлові будинки у належному стані. А замість них долю цих багатоквартиних будинків будуть визначати управителі, ОСББ або ж збори співвласників.

"Прес-клуб реформ" про нові форми управління у житловому господарстві.
Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 28 квітня, під час інтерв’ю-прес-конференції на тему: “Житлове самоврядування чи житлове рабство? Чому власникам квартир у багатоквартирних будинках доцільно створити до 1 липня 2016 року об’єднання співвласників, щоб не потрапити у тарифну залежність від управляючих компаній, які замінять ЖЕКи”, що відбулося у Львівському прес-клубі, повідомив юрист ГО “Ресурсний центр для ОСББ”  Андрій Бурий.

- З 1 липня 2015 року набув чинності Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирних будинках», який дав співвласникам рік, щоб визначитися - як надалі буде відбуватися утримання їхніх будинків. Закон визначив три основні форми, за допомогою яких може здійснюватися утримання будинку: це управитель, ОСББ та проведення зборів співвласників. Останнє – інновація в законі, це прийняття рішення без створення юридичної особи шляхом скликання зборів співвласників, - роз’яснює Андрій Бурий.

За його словами, у Львові домінує форма створення ОСББ, оскільки це найоптимальніша форма, за допомогою якої можна належно здійснювати утримання будинків і прибудинкової території. Також працює і форма зборів  співвласників, але це не дуже поширено. Крім того, в кожному районі міста вже працюють управителі. Це – або компанії, або фізичні особи-підприємці, які надають послуги.

- У Львові діятимуть і комунальні, і приватні управляючі компанії. Якщо мешканці не зорганізувалися і у них не з’явилися відповідальні співвласники, то після 1 липня місцева рада буде оголошувати конкурс і призначати в ці будинки управителя, - каже Андрій Бурий.
Хоча, за його словами, ОСББ також можуть залучати управителів.

- Це коли співвласники зорганізувалися, але фізично не мають часу займатися управлінням будинку.  В такому разі самі співвласники впливатимуть на роботу управителя, - розповідає юрист ГО “Ресурсний центр для ОСББ”.
Андрій Бурий також нагадав, що для того, щоби будинок було за що ремонтувати і доглядати, співвласники мають платити певні внески та платежі. Вони не завжди можуть бути нижчими ніж ті платежі, які досі беруть ЖЕКи.

- Якщо ми хочемо встановити у будинку відеокамери, розташувати консьєржа в під’їзді,  то величина такого внеску може бути й більшою. Проте ОСББ має реальний вплив на кошти. Ми (ОСББ – ред.) їх збираємо, ми їх витрачаємо на свій будинок, і вони залишаються у нас. Ми також не платимо податків, оскільки ОСББ – неприбуткова організація, - пояснює нові переваги Андрій Бурий.

За його словами, може статися так, що у будинку мешкатиме злісний неплатник.  Проте пробачати йому неплатежі не буде ніхто.

- Згідно з діючим законодавством кожен співвласник несе обов’язки і тягар з утримання свого майна. Якщо є у мене власність у будинку, то я маю за неї відповідати, незважаючи на те, чи проживаю я там, чи ні. Якщо співвласник не хоче сплачувати внески, він може прийти на збори і висловити свою позицію. Якщо до нього не дослухаються, то йому доведеться платити. Не хоче платити, то іншого методу боротьби з несумлінними співвласниками немає, ніж як звернутися до суду. Суд позбавляти його житла не може, але може стягнути заборгованість, - розказує юрист.
Хоча закон передбачив і сплату внесків іншим чином. Наприклад, своєю працею. 

- У будинку мешкає добрий майстер, наприклад, сантехнік. І нічого не заважає співвласникам залучити його до виконання певних робіт, а потім вартість роботи зарахувати як його внесок, - каже Андрій Бурий.

Він також зауважив. що у всіх новобудовах автоматично створюються ОСББ. А ось у старих будинках цей процес рухається повільніше.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів