Суд у Львові виправдав підприємця: постановою Кабміну не можна заборонити мирний пікет

23:25 27 травня 2020 р.

Фото до новини

27 травня у Галицькому районному суді Львова відбулося судове слухання у справі про адмінпорушення, яке поліція інкримінувала підприємцю Владиславу Орлову за одиночний пікет 1 травня. Нагадаємо, він вимагав відновлення конституційного права на працю. Суд не побачив у діях підприємця складу адміністративного правопорушення, яке порушувало правила карантину.


Відео: Львівський пресклуб

Підприємці, співорганізатори руху #SaveФОП, правозахисники та народні депутати у Львівському пресклубі обговорили, чи можна під час карантину обмежувати право українців на мирні зібрання та вираження поглядів, а також - чи впорався уряд під час карантину із підготовкою держави до пом’якшення обмежень.

Більшість протоколів про притягнення осіб до відповідальності за порушення правил карантину ще в судах першої інстанції визнають такими, що складені без наявності правопорушення. Про це розповів Руслан Тополевський, юрист, експерт Центру правових та політичних досліджень «СІМ Центр «СІМ», учасник Української Гельсінської спілки з прав людини. Він зазначив, що у зв’язку з відсутністю складу правопорушення суди відмовлялись від таких справ, яка була розпочата проти Владислава Орлова.

– У випадку Владислава йшлося більше про проведення одичного пікету чи мирного протесту, а не про порушення правил карантину. У поліції назвали цю акцію масовим заходом. Але протокол їхній був складений неналежно, бо там навіть не були згадані свідки. Ба більше, постанова Кабінету міністрів була вказана неправильно,- наголосив Руслан Тополевський.

Однак у цій справі, за словами юриста, є важливіша сторона – порушення конституційних прав громадянина України.

– У даній ситуації спроба поліції притягнути до відповідальності є спробою покарати за реалізацію конституційних прав. Якщо це був одиночний пікет, то це була свобода вираження поглядів. Якщо це – мирне зібрання або масовий захід, тоді це є право на мирне зібрання. Ці речі дозволяють стаття 34 Конституції України або статті 10 та 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Відповідно до Конституції це право може бути обмежене лише в одному випадку: якщо в державі встановлений надзвичайний або воєнний стан. Такого в Україні не було. Була постанова Кабінету міністрів про обмеження масових заходів, але мирне зібрання це не масовий захід, а конституційне право. Крім того, статті 10 та 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачають, що коли держава обмежує право на мирне зібрання або на свободу вираження поглядів, Європейський суд з прав людини питає, чи здійснювалось це на основі закону. З нашої точки зору постанова Кабміну не може вважатися законом, отже його немає. Суд також запитує, чи було обмеження з легітимною метою. В цій ситуації я не можу сказати, що була легітимна мета на заборону свободи вираження поглядів. Третє, що суд запитує, чи є таке обмеження необхідним у демократичному суспільстві. Очевидно, що коли проблема стосується багатьох підприємців, у них залишається єдиний спосіб донести свою думку до влади. Результат, який ми отримали в суді, показав, що мирні зібрання та свобода вираження поглядів не можуть бути заборонені за допомогою постанови Кабміну, - пояснив Руслан Тополевський.

Владислав Орлов, підприємець, співорганізатор руху #SaveФОП, назвав рішення суду спільною перемогою здорового глузду над цинізмом та невіглаством. Він зазначив, що вже є щонайменше два позови до суду на Кабінет міністрів щодо постанови №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

– Суд дасть правову оцінку постанові Кабміну, а я хочу наголосити на іншому. Уже 10 днів підприємці працюють, Львів живе на 70 відсотків звичним життям і немає спалаху, немає масових захворювань. Очевидно, що карантин мав бути скасований ще 4 квітня, він мав би бути гнучким. Але нас загнали у глухий кут. Для мене особисто цей експеримент із карантином став великим випробовуванням, бо два місяці без роботи, маючи найманих працівників, відповідаючи за їхні життя, – це дуже складно. Якби тоді не було 1 травня у Львові, я точно знаю, що не було би 3 травня у Києві, не було би рішення Кабміну 4 травня про послаблення карантину, не було би акцій протесту перевізників та 12 травня у Львові не було б масштабної акції протесту. Я точно знаю, що цей карантин міг би бути продовженим дуже довго.

Роберт Іванчо, депутат Мукачівської міської ради Закарпатської області, ФОП, співорганізатор руху #SaveФОП, вважає, що поведінка правоохоронців під час пікету Владислава Орлова показала - в державі шкутильгає також і реформа поліції.

– Витягти людину і застосувати до неї якісь міри впливу, щоб показати всій державі, що так можна впливати на процеси громадськості, на мій погляд, це якось нерозумно. Правова держава передбачає рівні можливості та права для усіх громадян. Відповідно наш рух, який відстоює рівні права та можливості для усього бізнесу, показує представникам держави у Києві, що вони мають думати про усіх, давати можливість усім працювати та жити, а не відокремлювати одних від інших, - сказав Роберт Іванчо.

Кетіно Равлюк, підприємиця, співорганізаторка руху #SaveФОП, розповіла, що поліція підійшла до учасників мирного зібрання тоді, коли вже майже усі розійшлися.

– Було дивно, коли 11 поліцейських підійшли до одного Влада, почали писати протокол і не сприймали жодних наших аргументів та заперечень. Поліцейським, мабуть, теж соромно було це робити, але справа зроблена. Дякуємо депутатам, які нас підтримали. Знаємо, що нас підтримували всі підприємці. Ми - класна команда і я впевнена, що ми переможемо,- зазначила Кетіно Равлюк.
 
Галина Васильченко, депутатка ВРУ розповіла, що неодноразово разом із колегами з фракції зверталась до уряду з вимогою, що карантин має бути гнучким.

– Ми бачимо, що багато підприємців під час жорсткого карантину, який вирішив встановити уряд, опинились на межі виживання, бо змушені були звільняти своїх працівників. На жаль, уряд не чув наших пропозицій, - сказала Галина Васильченко.

Крім того, за словами депутатки, Кабінет міністрів мав за час карантину достатньо часу, аби підготуватися до пом’якшення обмежень, щоб забезпечити медиків засобами захисту, лікарні - обладнанням, населення – масовим тестуванням.

– Уряд мав багато часу, щоб підготуватися до послаблення карантину, щоб країна в максимально безпечних умовах зустріла послаблення обмежувальних заходів. Однак очевидно, що Кабінет міністрів із цим завданням не впорався. Мікробізнес найбільше постраждав у цій ситуації і повні економічні наслідки від цієї ситуації ми відчуємо трохи пізніше – приблизно восени. Підприємці вимушені були вийти і показати, що вони не можуть місяцями сидіти на карантині, не одержуючи жодної допомоги, яку задекларував уряд, - наголосила Галина Васильченко.

Також депутатка прокоментувала перемогу львівського підприємця в суді: «Це дуже гарна ілюстрація до того, що українці вміють відстоювати свої права, вміють об’єднуватися. Важливо, що вони об’єднуються заради чогось, а не супроти чогось. Українці – розумний та відповідальний народ. Багато спілкуюсь із підприємцями, я точно знаю, що вони готові працювати, виконуючи всі правила, бо їм потрібна ця робота».

Про те, що Майдан в Україні розпочався із «податкового» Майдану, нагадала Наталія Піпа, депутатка ВРУ.

– Ми зараз чуємо про справу Кагарлика, знаємо, що в культури та освіти гроші забирають, а поліції - надають. Це те, що ми мусимо змінювати. Ми – це всі українці, які упродовж років відвойовують свої права. #SaveФОП та справа Владислава Орлова – це приклад відстоювання прав та конституційних свобод.

Мирослав Данилків, депутат ЛМР, співорганізатор руху #SaveФОП, підприємець, вважає, що Україну хочуть перетворити на поліцейську державу. Як доказ цього, депутат назвав законопроєкти, про які останнім часом говорять в інформаційному просторі: законопроєкти №2693 та №2693/1, що передбачають штрафи за висловлення своєї позиції; законопроєкт №3316, який також має на меті обмежити висловлення власної думки.

– Іде тотальний наступ на вираження своєї думки, на свободу слова і загалом - на конституційні права в Україні. Але, я думаю, це не пройде. Україна має демократичний досвід, і ми будемо стояти на цих засадах. Сьогоднішня перемога у суді дає надію. У суді зібралися юристи, підприємці, депутати, преса, тобто здорове середовище української держави. Ми дякуємо Валерії Лутковській, яка попри велику зайнятість приїхала до Львова і своєю промовою позбавила шансів суд винести незаконне рішення.

Ігор Микуш, підприємець, співорганізатори руху #SaveФОП, пояснив, чому підприємці захищають свої права через пікети, а не через звернення до суду.

– Звичайно, звернення до суду є правомірним, але надто довгим процесом. Думаю, всі помітили, що пікет був 1 травня і відразу почалися зрушення. Уже зараз підприємці майже розблоковані. Якби ми зверталися до суду, втратили би, щонайменше, 4 місяці, - сказав Ігор Микуш.

Підприємець також наголосив, що карантин має всі ознаки обмеження прав та свобод громадян, і він працював на певні бізнес-інтереси.

– На перших порах, дійсно, було страшно, що може бути ситуація така, як в Італії, велика смертність. Але вже за два тижні стало видно, що такої тенденції у нас немає, що наші люди не хворіють так сильно. Однак ситуація переросла у площину банального заробітку, коли великі супермаркети працюють, отримують надприбутки, а мікропідприємців просто нищать. Впевнений, якби не було пікетів, карантинні обмеження діяли би досі, адже виглядає так, що влада працює задля інтересів великого бізнесу,- сказав Ігор Микуш.

Лариса Конончук, Тетяна Слащук, підприємиці з Хмельницького, співорганізаторки #SaveФОП, приїхали до Львова спеціально на суд проти Владислава Орлова із солідарності.

Лариса Конончук зазначила, що сьогоднішнє судове засідання показало: якщо підприємці об’єднуватимуться та захищатимуть свої права разом, то матимуть шанс на успіх.

Тетяна Слащук додала, що поведінка львівських правоохоронців під час пікету Владислава Орлова дуже здивувала та обурила, адже, скажімо, у Хмельницькому, також були подібні пікети, але поліція реагувала абсолютно по-іншому.

– Ми сьогодні - тут, бо ставлення поліції до пікету Владислава було якимось дивним, винятковим. Воно добре ілюструє ставлення до малого бізнесу. Великому бізнесу дали преференції, а малому бізнесу – нічого, - наголосила Тетяна Слащук.

Сергій Доротич, голова ГО «Союз захисту підприємництва», співорганізатор руху #SaveФОП, нагадав, що #SaveФОП був заснований навколо проблеми, що втретє стала викликом для підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування, – запровадженні фіскалізації реєстраторів розрахункових операцій для спрощенців.

– У 2010 році злочинний режим Януковича намагався зробити це, у 2015 - робили спробу. Але навіть ті попередні режими дослухалися до мікропідприємців і не зробили цього небезпечного кроку. Вони почули, що спрощена система оподаткування – єдина можливість нормально вести свою діяльність і не бути в корупційній змові із нашою недолугою податковою системою, яка, на жаль, є суттєвим репресивним органом, яка, на жаль, є диверсантом, що знищує Україну. #SaveФОП – це один за всіх і всі за одного. Сьогодні ми це продемонстрували. Усі ми знаємо, що "батьком нації" є Президент. Я закликаю, щоб "батько нації" був обережний у своїх діях, бо рух #SaveФОП – це вільні українці. І я дуже не хотів би, щоб підприємці гуртом вжили заходів застороги. Я закликаю Президента, щоб він був відповідальним, щоб почув підприємців. Закликаю політичну силу, яка прийшла під парасолькою Президента, діяти виважено із врахуванням пропозицій середнього класу, уособленням яких є мікропідприємці, - закликав Сергій Доротич.




Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів