Відсьогодні в Україні різко зросли комунальні тарифи: газ дорожчає на 280%, тепло на 72%, світло на 50% (відео)

10:45 1 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: УНІАН

1 квітня в Україні набувають чинності нові тарифи на житлово-комунальні послуги.

3 березня Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, в рамках виконання Меморандуму з ключовим кредитором країни Міжнародним валютним фондом, підвищила з 1 квітня поточного року мінімальний тариф на газ для населення в 3,3 разу – до 3 600 грн за тисячу кубометрів палива.

Згідно з рішенням комісії, мінімальний тариф для населення встановлюється в опалювальний сезон з 1 жовтня по 30 квітня за максимального споживання палива обсягом до 200 кубометрів на місяць. У разі перевищення встановленого мінімального обсягу, наступні обсяги оплачуються з розрахунку 7 188 грн за тисячу кубометрів.

У період міжсезоння – з 1 травня по 30 вересня – вартість природного газу становитиме 7 188 грн за тисячу кубометрів, незалежно від обсягів споживання. Крім того, за рішенням НКРЕКПУ, тариф на газ для населення для приготування їжі встановлюється з 1 квітня на рівні 7 188 грн за тисячу кубометрів, що в 6 разів перевищує діючий тариф.

Також НКРЕКП прийняла рішення з 1 квітня підвищити тариф на тепло для населення на 72% – до 537,2 грн за Гкал. Перед цим комісія підвищила ціну на газ для підприємств теплокомуненерго, що виробляють тепло для населення. у 2,2 разу – до 2 934 грн за тисячу кубометрів.

Також з квітня світло для українців подорожчає на 50%, до березня 2017 року – на 250%

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері електроенергетики і комунальних послуг, затвердила підвищення тарифів на електроенергію для населення в середньому на 19% з 1 квітня 2015 року і в 3,5 рази до березня 2017 року.

Згідно з ухваленим рішенням, підвищення пройде в 5 етапів – починаючи з 1 квітня 2015 року, в результаті чого середня вартість 1 кВт\год складе 1,23 грн проти нинішнього рівня 0,36 грн за кВт/год.

У НКРЕКП підкреслили, що до березня 2017 року споживачі електроенергії будуть розділені на дві групи: з об'ємом споживання до 100 кВт/год на місяць та з обсягом споживання понад 100 кВт/год на місяць. Для першої групи споживачів вартість електроенергії в березні 2017 року становитме 0,9 грн за кВт/год. – для другої групи – 1,68 грн за кВт/год.

У той же час, у перехідний період – з 2015 по 2017 рік – с поживачів розділять на три групи – з мінімальним обсягом споживання (до 100 кВт/год на місяць), з обсягом споживання від 100 кВт/год до 600 кВт/год та понад 600 кВт/год в місяць. За рішенням комісії, з 1 квітня 2015 року мінімальний тариф на електроенергію для населення збільшиться на 19% - до 0,37 грн за кВт/год.

Цей мінімальний тариф буде застосовуватися до домогосподарств з обсягом споживання до 100 кВт/год на місяць. Домогосподарства з обсягом споживання від 100 до 600 кВт/год на місяць платитимуть 0,63 грн за кВт/год.

Таким чином, для них підвищення становитиме 50%. Домогосподарства з обсягом споживання понад 600 кВт/год на місяць з 1 квітня 2015 року будуть платити 1,4 грн за кВт/год. Для них підвищення складе 5%.

Про все це нагадала сьогодні, 1 квітня, інформаційна агенція УНІАН. Своєю чергою, «Радіо Свобода» інформує в середу:

«З 1 квітня тарифи на воду та опалення для українців знову зростуть – на 55 та 73 відсотки відповідно. Водночас і на пільги й компенсації оплати за комунальні послуги в держбюджеті-2015 закладено набагато більше, ніж у минулі роки, а саме – 24 мільярди гривень. Чи вистачить цієї суми щоб допомогти малозабезпеченим, і чи не стануть нові тарифи непосильним фінансовим ударом для українців? 

Тарифи на централізоване постачання гарячої водою для населення з 1 квітня 2015 року зростуть приблизно на 55-57%, а на опалення в середньому на 73%. Про це заявила начальник управління економіки систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства Наталія Хоцянівська. Насправді населення сплачує лише частину тарифу, іншу ж частину бере на себе держава, пояснює вона. Наприклад, з державного бюджету виплачується субвенція на підприємства водопровідно-каналізаційного господарства і теплоенергетики.

«Візьмемо середню квартиру в Києві площею до 50 квадратів. За кожен квадратний метр опалення держава сплачує певну суму коштів, – розповідає Хоцянівська. – Це 50 квадратів. Але є квартири площею 1000 квадратів. І в тих квартирах теж держава на кожен квадрат сплачує певну суму. Виходячи з цього, уряд ухвалив рішення про підвищення тарифів і проведення соціального забезпечення лише малозабезепечених верств. Тепер логіка така: чим менший рівень доходів, тим менший відсоток ви сплачуєте за комунальні послуги, тим більше навантаження лягає на державний бюджет. А чим вищий дохід в родині, тим рівень плати вищий, а держава ту родину субсидує в меншому обсязі».

За словами Хоцянівської, рівень сплати населення за комунальні послуги у 2014 році становив понад 90%. Заборгували ж українці – 13 мільярдів гривень, і ця сума накопичилася за понад 10 останніх років. І в держави важелі впливу на боржників є, запевняє чиновниця.

Ганебна практика несплати

«Ганебна практика несплати руйнує всю систему надання комунальних послуг, ці кошти могли піти на модернізацію підприємств. На сьогодні є закон про виконавче провадження і досить широкий спектр впливу на неплатників. Ним передбачено: стягнення, в першу чергу грошових коштів боржника, на рухоме майно і більш того, статтею 63 цього закону передбачено стягнення вашої квартири, дому і в першу чергу на земельну ділянку», – заявила Хоцянівська.

Підняття тарифів для населення є доцільним, але без впровадження програми допомоги малозабезпеченим верствам, воно може стати просто непосильним фінансовим ударом для українців. Про це в коментарі «Радіо Свобода» зазначив незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін. І, за його словами, наразі невідомо, чи вистачить 24 мільярдів гривень, закладених в бюджеті 2015 року на покриття пільг і субсидій (хоч це і в 4 рази більше ніж минулого).

«Питання в тому, наскільки ефективно буде працювати програма компенсації тарифів. Це питання складне, ніхто поки не має інформації. Незрозуміло, чи вистачить виділених коштів, оскільки щонайменше 5 мільйонів сімей звернуться по таку допомогу. Лише на практиці побачимо, чи зможуть люди витримати таке підвищення цін, тим більше, що не всі зможуть своєчасно оформити субсидії», – каже експерт.

Підняття тарифів було передбачено в домовленостях із Міжнародним валютним фондом щодо виділення Україні додаткового кредиту на 17,5 мільярдів доларів. Україна виконала більшу частину вимог щодо непопулярних, але необхідних кроків. Водночас, 17 березня Верховна Рада відхилила урядовий законопроект, згідно з яким тарифи на послуги ЖКГ заборонялося б встановлювати на рівні нижче економічно обґрунтованого».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів