Собівартість видобутку тонни вугілля на шахтах Львівщини – 1400-1500 грн без ПДВ, – Міненерго

15:14 8 липня 2015 р.

Фото до новини


Фото: galychyna.info

Раніше в міністерстві енергетики та вугільної промисловості наполягали, що собівартість видобутку вугілля на державних шахтах Львівсько-Волинського басейну не перевищує 1100 грн і відмовлялися підвищувати ціну, за якою шахтарі могли б продати видобуте вугілля.

У міністерстві енергетики та вугільної промисловості визнали, що реальна собівартість видобутку вугілля шахтарями Західної України становить 1400-1500 грн за тонну. Як заявив у своєму виступі на колегії Міненерговугілля заступник міністра Ігор Мартиненков, «на шахтах «Львіввугілля» собівартість видобутку тонни вугілля становить 1400-1500 грн без ПДВ».

Раніше міністерство наполягало на тому, що собівартість видобутку вугілля на державних шахтах Львівсько-Волинського басейну не перевищує 1100 грн і відмовлялося підвищувати ціну, за якою шахтарі могли б продати видобуте вугілля. Така заява чиновника прозвучала в контексті обговорення собівартості видобутку вугілля на шахтах державної форми власності та збільшення дотацій з держбюджету.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, який керував засіданням колегії, виступив категорично проти такого підходу міністерства реформування вугільної галузі країни і висловився за впровадження ринкових механізмів ціноутворення. Глава уряду зазначив: «Ви хочете дотації на вугільний сектор? На 1,5 роки хочете 3,8 млрд, щоб вийти на беззбиткову роботу, так тоді собівартість у вас виходить 1800-2000 грн за тонну».

Арсеній Яценюк запропонував Міненерго вишукувати додаткові резерви і кошти для фінансування вугільної галузі: «Пошукайте ресурси і ви їх знайдете. У вас на енергоринку 27 млрд грн неплатежів, це майже в 10 разів більше, ніж ваші потреби! Розчистіть енергетичний ринок, расшивайте заборгованості».

Як вже повідомлялося, за результатами колегії Міненерговугілля Володимир Демчишин отримав доручення у двотижневий термін підготувати і винести на розгляд Кабміну уточнену програму реформування вугільної промисловості. За попередню версію програми не було віддано жодного голосу, крім самого глави Міненерго. Окремо було підкреслено, що програма повинна базуватися на принципі мінімального державного фінансування.

Про це повідомили сьогодні, 8 липня, в інформаційній агенції «РБК-Україна».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів