Сех думає, що «Шеврон» видобуватиме в Україні традиційний газ, а не сланцевий

14:34 10 жовтня 2013 р.

Народний депутат нагадує, що на сесії Львівської обласної ради депутати від ВО «Свобода» пропонували в угоді про розподіл вуглеводнів, видобутих в межах Олеської площі, між урядом та компанією «Шеврон Україна» надати інвесторові дозвіл лише на видобуток сланцевого газу, однак ця пропозиція не пройшла. Це свідчить про те, що владу цікавить не розробка родовищ сланцевого газу, а щось інше. Можливо, поклади діамантів?

Відмова компанії «Шеврон» від розвідки та видобутку сланцевого газу в Литві підтверджує думку, що інвестор зацікавлений передусім у видобутку традиційних вуглеводнів, який є менш затратним та рентабельнішим. Про це заявила голова комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех, коментуючи повідомлення про те, що компанія «Шеврон» відмовилася від розвідки сланцевого газу в Литві після перемоги в тендері та зосередилася на розвідці традиційних вуглеводнів на ділянці поблизу міста Ретавас.

«Українців переконують, що угода щодо розробки надр на площі Олеська стосується сланцевого газу, для видобутку якого в нас немає технологій. Насправді ж, угода стосується всіх вуглеводнів, зокрема нафти, традиційного газу, конденсату, які інвестор знайде на договірній ділянці. Звичайно, йому вигідніше видобути традиційний газ і продати його за кордон – укладена з урядом угода дає йому на це право. Але питання в тім, чому Україна сама не видобуває цей традиційний газ, який вміє видобувати вже багато десятиліть? Чому ми не наповнимо цим дешевим газом внутрішній ринок, щоб зменшити залежність від російського газу? Та тому, що чинна влада не здатна на державницькі рішення», - наголосила Ірина Сех.

Вона нагадала, що на сесії Львівської обласної ради депутати від ВО «Свобода» пропонували в угоді про розподіл вуглеводнів, видобутих в межах Олеської площі, між урядом та компанією «Шеврон Україна» надати інвесторові дозвіл лише на видобуток сланцевого газу, однак ця пропозиція не пройшла. Це свідчить про те, що владу цікавить не розробка родовищ сланцевого газу, а щось інше.

«Угода, укладена на таких умовах, не дає жодних шансів на енергетичну незалежність України», - зазначає народний депутат.

Як відомо, компанія «Шеврон» перемогла у конкурсі на ділянку Шилутє-Таураге площею 1800 квадратних кілометрів в Литві. Буквально через кілька днів після погодження Львівською обласною радою угоди між Україною та компанією «Шеврон» остання оголосила, що відмовляється від розробки родовища в Литві. Як повідомили в компанії, «значні зміни до фіскального, законодавчого та регуляторного режиму в Литві істотно вплинули на операційні та комерційні засади інвестиційного рішення, порівняно із січнем 2013 року, коли компанія подавала свою заявку». «Шеврон» повідомила, що залишиться в Литві, зосередившись на розвідці традиційних вуглеводнів на ділянці поблизу міста Ретавас. 

Про це повідомила прес-служба народного депутата І.Сех. 

Окремі експерти не сумніваються, що при нинішньому рівні державного контролю за діяльністю приватних компаній, особливо тих, які працюють у сфері монополій, видобувати із українських природних надр можна буде все, що завгодно. Тому й не треба буде дивуватися навіть тому, якщо з'явиться інформація про те, що на Олеській ділянці є потайки розвідані поклади діамантів, ще більші, аніж в Африці, і "Шеврон" усіх їх забере собі. Мешканцям України залишається покладатися тільки на високу мораль іноземного інвестора, стрибкоподібний розвиток нетрадиційних джерел енергії, які знімуть цінність газу, і волю Божу. Усе решта сьогодні в Україні майже не працює. 

 

 

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів