Ринок землі залучить мінімум $10 млрд. іноземних інвестицій на рік, – в.о. міністра у Львові

18:28 23 квітня 2019 р.

Фото до новини

Два з половиною роки тому, коли я починала працювати в уряді, було дуже важко спілкуватися про питання землі, до прикладу, з малими фермерами.

Про це сьогодні, 23 квітня, під час брифінгу в рамках міжнародної конференції  «Ефективне управління земельними ресурсами як передумова розвитку України», яка відбулася у Львові, повідомила в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева.

- Їхня реакція була дуже агресивною. Вони навіть чути не хотіли про продаж землі та інші аспекти. Сьогодні ж, коли я спілкуюся з представниками Асоціації малих фермерів чи Асоціації сімейних фермерів, то вже відчуваються інші настрої. Всі розуміють, що необхідність ринку землі в Україні не тільки назріла, вона вже – перезріла. І тепер дискусія з ними перейшла з площини «ні» в площину «а як це зробити». Ми вже говоримо про те, що вони очікують від відкриття ринку землі, які в них є проблеми, чого вони побоюються, - каже вона.  

Ольга Трофімцева вважає, що Україна перебуває на порозі зняття мораторію на продаж землі.

- За оцінками Світового банку, Україна недоотримує мінімум один мільярд доларів. Коли ми відкриємо ринок землі, то ми отримаємо, як мінімум, 10 мільярдів доларів іноземних інвестицій на рік в сектор АПК, - оперує цифрами фахівець. 

За її словами, у Львівській області результати, які пов’язані ефективністю використання земельних ресурсів, дуже хороші.  

- Це стосується децентралізації, передання земель ОТГ та розвитку фермерства. Львівщина має свої конкурентні переваги, які активно використовують виробники вашого регіону. Я кажу і про близькість до Європейського Союзу з географічної точки зору. Я кажу і про те, що у Львівській області відносно мала кількість виробників сільськогосподарської продукції, але вони знаходять можливості напряму сконтактувати зі споживачами у Львові та в Україні, - зазначила в.о. міністра аграрної політики та продовольства України.

Заступниця міністра юстиції України Ірина Садовська зауважила, що одна з проблем ринку землі – коли спадкоємці не бажають реєструвати відумерлу спадщину. 

- Головна мета існування будь-яких реєстрів і кадастру – фіскальна. Державі все одно, хто володіє земельною ділянкою. Держава повинна отримувати податок або орендну плату за цю землю. А не наповнення кадастру та реєстрів та те, що держава не знає статусу певної ділянки, це – втрати у місцевий або державний бюджет, - каже вона. 

Водночас Ірина Садовська зізналася, що ніхто не знає, скільки в Україні є необлікованої землі. 

Не володіє інформацією про вільні земельні ділянки у Львівській області й заступник голови облдержадміністрації Роман Филипів. 

- Дуже часто землі використовують без належних угод з пайовиками та органами влади. Люди можуть обробляти землю, але не мати на неї документів. Або ж укласти угоду з пайовиком, але не зареєструвати її в державних службах. Тут важливо, щоби місцеві органи влади підписували прозорі угоди з пайовиками та щоби особи, які мають сертифікати на невитребувані паї, мали право оформити право власності. Варто зазначити, що власники неуспадкованих паїв, які не оформили своє право власництва, можуть втрати землю, тому що дуже скоро будуть внесені зміни до земельного законодавства, - говорить він. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів