Проект сміттєпереробного комплексу у Львові потребує змін, – еколог

20:59 26 липня 2018 р.

Фото до новини

Згідно з галузевими будівельними нормами спочатку місто надає ділянку для потреб сміттєпереробного комплексу, а вже потім проектна організація створює технічно-економічне обґрунтування. У Львові все роблять навпаки. Достатньої території землі поки що немає. Натомість проектант заводу вже працює.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 26 липня, під час засідання Львівського прес-клубу на тему: “Нові коригування проектів будівництва сміттєпереробного комплексу і реконструкції Грибовицького сміттєзвалища”, яке відбулося у Львівському прес-клубі, повідомила юрисконсульт МБО «Екологія-Право-Людина» Наталія Городецька. За її словами, фахівців з екологічної правозахисної організації зацікавило те, що минулого тижня Львівська міська рада додатково надала для потреб майбутнього сміттєпереробного комплексу 2,9 га.

- Галузеві будівельні вимоги вказують, що комплекс, який обслуговуватиме Львів та прийматиме 240 тисяч сміття в рік, потребуватиме землі площею 21,6 га. З розрахунку 0,09 га на 1 тисячу тонн ТПВ. Така земельна ділянка мала бути надана до того, як починаються проекті роботи. Ми б хотіли дізнатися, чому ці додаткові гектари виділяють зараз, коли вже розроблено ТЕО, - говорить Наталія Городецька. Теперішньої землі на вулиці Пластовій,13 вистачає лише на 106 тис тонн ТПВ або на 44% планованої потужності сміттєпереробного комплексу.

Нагадаємо, що сміттєпереробний комплекс у Львові спочатку планували збудувати на території ТЕЦ-2. Зараз мова йде про ділянку на вулиці Пластовій. 

Минулого тижня у міській раді екологи, депутати та чиновники міськради обговорили проект сміттєпереробного заводу, який розробляє ТОВ “Інститут проектування “Комфортбуд”. І домовилися - щоправда, лише на словах - внести до нього зміни.

Голова постійної комісії з питань екології та природокористування Львівської міської ради Ірина Оршак зазначила, що у Львові діє «Стратегія поводження з твердими побутовими відходами на 2017-2019 роки», яку міськрада затвердила рік тому - 29 липня 2017 року.  Зі здивуванням для себе депутатка з’ясувала, що комплекс, який планують збудувати у Львові, не передбачає роздільного збору сміття.

- Для мене важливо, аби у Львові проводилося сортування відходів на первинному рівні. Натомість цей комплекс передбачає збирання сміття “скопом”. А сортування буде вже на самому сміттєпереробному комплексі, - каже Ірина Оршак.

За її словами, депутатка запропонувала внести корективи до проекту побудови сміттєпереробного комплексу.

- Я запропонувала панові Вадиму Ноздрі (директорові ЛКП «Зелене місто») зробити акцент на роздільному зборі органіки, щоби під час переробки можна було отримати чисту органіку, чистий компост, який можна використовувати. Тому що брудний компост просто вивозиться на сміттєзвалище. Ми дійшли згоди, - каже Ірина Оршак.

Що стосується переробки неорганічних відходів, тут так само варто звернути увагу на сортування сміття, аби менше генерувати ті відходи, які не підлягають переробці.

- Також ми дійшли згоди, що перш ніж брати кредит для будівництва лінії, яка вироблятиме RDF-паливо, місто повинно довести громадськості про економічну складову та мати укладені угоди чи гарантійні листи з тими цементними заводами, які готові приймати це RDF-паливо, - говорить Ірина Оршак.

Еколог МБО “Екологія-Право-Людина” Алла Войціховська зауважила, що на сьогодні міська рада не має жодних гарантій щодо того, що можна буде зробити з RDF-паливом.

- На сьогодні всі домовленості тільки на рівні емейлів та листувань. Але якщо справді будуть втілені ті домовленості, до яких ми дійшли, а саме: попередній роздільний збір органіки, вторинної сировини, збір біогазу в тунелях, то змінюються всі вихідні дані. І це потрібно донести проектантам. У попередньому проекті були передбачені аеробні тунелі. Ми запропонували безкисневе збродження і збір метану та вироблення з нього електроенергії. І якщо міськрада погоджується з нашими зауваженнями, то проектанту доведеться змінювати ввесь проект, - попереджає Алла Войціховська.

Про необхідність змін у проекті попередило Україну також Європейське екологічне бюро, зауваження якого, вочевидь, розглядатимуть у банках-кредиторах - ЄБРР і ЄІБ.

До участі в засіданні у Прес-клубі були також запрошені Вадим Ноздря, директор ЛКП “Зелене місто”, Сергій Сало, директор департаменту з питань поводження з відходами Львівської міської ради, Віталій Пугач, директор ЛКП “Збиранка”, і Андрій Вишневський, директор ТОВ “Інститут проектування “Комфортбуд”. Але вони з різних причин не прийшли на зустріч з журналістами (перших троє - вже вдруге).

Згідно з календарним планом виконання проектних робіт - за угодою з ЛКП “Зелене місто” від 27 березня 2018 року - ТОВ “Інститут проектування “Комфортбуд” повинен розробити технічно-економічне обгрунтування впродовж 45 днів (якщо замовник надав виконавцеві всі вихідні дані) і проект - упродовж 75 днів (з моменту схвалення замовником “ТЕО”). Як виконується цей календарний план, поки що також не відомо.

 Довідка

Львів має намір здобути банківські кредити на 110 млн євро (35 млн євро від Європейського банку розвитку і реконструкції та 75 млн євро від Європейського інвестиційного банку) для вирішення проблеми з утилізації твердих побутових відходів та рекультивації майже 60-річного сміттєзвалища. З цих коштів ЄБРР надає 10 млн євро як безповоротну, грантову допомогу. А решту грошей треба буде повертати з відсотками. З вищезгаданих коштів на рекультивацію сміттєзвалища в Грибовичах планують надати 10 млн євро. ГО «Львівський прес-клуб» реалізує однорічний проект з медіаконтролю за витратою коштів на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та рекультивацію сміттєзвалища в Грибовичах.

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів