Працівники ЖЕКів не зацікавлені у створенні ОСББ, – управитель

20:24 28 квітня 2016 р.

Фото до новини

Загалом у Львові є 20 504 житлових будинків, включаючи малоквартирні, ЖБК і відомчі будинки. З них 8 488 будинків – у комунальній власності. І наразі створено лише 634 ОСББ, які обслуговують 775 будинків.

"Прес-клуб реформ" про нові форми управління у житловому господарстві.
Відео: Львівський прес-клуб

Мешканці, які бажають створити ОСББ, увесь час відчувають супротив працівників ЖЕКів. Про це сьогодні, 28 квітня, під час  інтерв’ю-прес-конференції на тему: “Житлове самоврядування чи житлове рабство? Чому власникам квартир у багатоквартирних будинках доцільно створити до 1 липня 2016 року об’єднання співвласників, щоб не потрапити у тарифну залежність від управляючих компаній, які замінять ЖЕКи”, що відбулося у Львівському прес-клубі, заявила голова асоціації ОСББ “Оберіг” Стефанія Климко.

- Нам увесь час доводиться вести війну з ЛКП та їхніми працівниками. Не вигідні для них створення об’єднань співвласників, - констатує вона.
Стефанія Климко очолює асоціацію, до якої входять п’ять будинків. Крім того, вона надає послуги як фізична особа-управитель. І, на її думку, ОСББ – це найвигідніша форма управління будинками для мешканців.

- У новобудовах потрібно створювати ОСББ, щоби зберегти будинок у належному стані. Адже у старих будинках, яким по 25-30 років, ви сплачували за комунальні послуги в нікуди. Ми платили багато, але не робилося нічого. Для того, щоби ми могли свої будинки і свої квартири залишити нашим дітям, ми повинні створити ОСББ і взяти важелі управління в свої руки, - вважає вона.

За її словами, мешканці ОСББ мають вплив на управителя. 
- Не підійшов їм управитель, вони зібрали збори, цього звільнили, обрали іншого. При цьому для звільнення поганого управителя вистачає всього 50 відсотків голосів співвласників. А якщо нема ОСББ, то потрібно вже 75 відсотків голосів для цієї процедури, - каже голова асоціації ОСББ “Оберіг” .

Натомість позбутися управителя, якого призначить міська влада, буде важче.
- Ми знаємо, що той управитель буде і підкуповувати мешканців, і не давати зібрати збори. Якщо управителя буде призначено, то мешканці не матимуть впливу ані на внески, ані на тарифи, ані на звіт управителя перед власниками. Вони будуть платити на загальний рахунок для кількох будинків, як це було й досі, - розказує Стефанія Климко.

Вона каже, що міська влада зовсім не дбала всі ці роки за будинки.
- Ми перебираємо будинок на свій баланс і бачимо, що труби у підвалах течуть, тріщини на фасадах. До речі, оце зараз створене нове ОСББ в будинку, де є велика тріщина на фасаді. І коли члени правління підняли це питання перед райадміністрацією, то зрозуміли, що або вони самі відремонтують стіну, або будинок розвалиться, - каже голова асоціації ОСББ “Оберіг” .

Загалом у Львові є 20 504 житлових будинків, включаючи малоквартирні, ЖБК і відомчі будинки. З них 8 488 будинків – у комунальній власності. І наразі створено лише 634 ОСББ, які обслуговують 775 будинків. Цю статистику сьогодні озвучив у Львівському прес-клубі начальник відділу супроводу ОСББ і ресурсного центру для розвитку ОСББ Львівської міської ради Сергій Солтис.


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів