Перевізникам Львівщини дали 15 млн. гривень із 240 омріяних за пасажирів-пільговиків

14:58 31 травня 2016 р.

Фото до новини

15 млн. гривень з обласного бюджету отримають перевізники за відшкодування безкоштовного перевезення пільговиків. Йдеться насамперед про внутрішні маршрути в містах обласного значення, окрім Львова, і приміські маршрути. Їхні власники мріють про відшкодування вартістю аж 240 млн. гривень.

Прес-служба "Самопомочі" сьогодні нагадала, що законодавство передбачає право безкоштовного проїзду в автомобільному транспорті для певних категорій населення: пенсіонерів, інвалідів, учасників бойових дій, постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС,  дітей із багатодітних сімей, дітей-сірот тощо. Але якщо минулого року субвенція з державного бюджету на відшкодування пільгових перевезень склала 91,7 млн грн, то цього року її взагалі Львівщині не надали. Це спричинило напругу серед перевізників.

На думку Михайла Сидоровича, депутата фракції «Об’єднання «Самопоміч», пільгові перевезення повинні бути оплачені: «Кошти на відшкодування перевезень пільгових категорій пасажирів у рамках Програми компенсації пільгового проїзду окремих категорій громадян в автомобільному транспорті передбачені в розмірі 15 млн грн, але ця сума недостатня, щоб покрити втрати, які понесуть перевізники. В області 713 тисяч пільговиків, і для повного покриття витрат перевізників необхідне фінансування в сумі близько 240 млн грн», – додав депутат.

Цьогоріч на сесії 16 лютого депутати Львівської обласної ради надали право безкоштовного проїзду в громадському автотранспорті також ветеранам національно-визвольної боротьби: учасникам бойових дій УПА, політв’язням, реабілітованим і потерпілим від політичних репресій за наявності посвідчення.

Це повідомлення прес-служби "Самопомочі", щонайменше, потребує уточнення: відшкодування перевізникам відбувається гамузом (гуртом), і ніхто не знає насправді, скільки пільгових поїздок у маршрутних авобусах і впродовж якого періоду здійснять 713 тисяч пільговиків. Полічити це просто неможливо, тому повна сума відшкодування - близько 240 млн грн - це фантазія перевізників. А 15 млн грн - свого роду перший бонус з обласного бюджету, який депутати надають місцевим перевізникам. Якби ж пільги в Україні були адресні і у вигляді реальних грошей (а не у формі декларованого права на безкоштовний проїзд, яке до того ж не всім і не всюди вдається реалізувати), то пасажири-пільговики і рахували би свої поїздки, і оплачували би проїзд без проблем. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів