Місцеві громади повинні мати право голосу в управлінні приватизованих підприємств, – експерт

21:12 21 січня 2015 р.

Фото до новини

Якщо українське законодавство підкорегувати, то деякі незаконно приватизовані підприємства можна повернути на користь місцевої громади.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це в ефірі громадського мовлення Львівського прес-клубу (Прес-клуб-ГІТ) під час розмови на тему: «Які приватизовані підприємства Львівщини і за якою схемою можна повернути в державну власність?» сказав голова Регіональної ради підприємців Львівщини Ростислав Сорока.

За його словами, в першу чергу потрібно корегувати законодавство так, щоби місцеві громади мали можливість впливати на підприємства, які є так званим брендом міста, але зараз стоять пустками, а їхнє майно розпродається.
Ростислав Сорока каже, що на Львівщині є підприємства, які пройшли процедуру приватизації, але зараз перебувають в стадії ліквідації, банкрутства або просто «зависли», не працюють, не випускають продукцію і люди не отримують заробітну плату.

Серед них є Львівський автобусний завод,  «Львівсільмаш», Львівський завод «Автонавантажувач», завод бурового обладнання, завод «Галол», Дрогобицький нафтопереробний завод «Галичина», Жидачівський паперово-целюлозний комбінат.
- Зараз говорити про реприватизацію чи націоналізацію достатньо небезпечно. Тому що країни, в яких відбуваються такі речі, отримують дуже низький інвестиційний рейтинг і від них ідуть інвестори. Власники будуть апелювати до світової громадськості, - каже експерт.

Він вважає, що реприватизація – це не дуже правильний шлях, хоча ним можна йти.
- Можна в рамках того законодавства, яке є на сьогодні. І можна працювати над його вдосконаленням. На сьогодні діє закон про відновлення платоспроможності підприємства або його банкрутства. Але він прийнятий Верховною Радою у 1992 році і там є деякі інструменти, щоби через цей механізм відновити чи залучити ефективного власника. Це також нелегкий процес, - каже Ростислав Сорока.

Цей закон передбачає санацію підприємства, коли у підприємства є кредитори, вимоги яких не виконуються.
- Але тут є цікавий момент. 42 стаття закону про санації передбачає для містоутворюючих підприємств окрему особливу процедуру. Там досить жорсткі вимоги до цих підприємств: для населеного пункту кількість працюючих на цьому підприємстві і членів їх сімей повинна складати не менше 10% від населення. На Львівщині немає жодного підприємства, яке би підпадало під ці критерії. Але критерії можна поправити, якщо ввести додаткові. Можна обумовити, що для брендових підприємств, які впливають на життя міста, місцева самоврядна громада матиме право входити у комісії з санації або в інші керівні органи підприємства,  - каже він.

Хоча, за словами Ростислава Сороки, чимало львівських підприємств приватизовували, щоби призупинити їхню діяльність та усувати конкурентів. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів