Мандрівникам на замітку: банкіри дають поради, як правильно користуватися карткою за кордоном

12:17 17 липня 2014 р.

Фото до новини

Літо – традиційна пора, коли ми прагнемо вирватися зі звичного оточення та поїхати в омріяну подорож. Усе більше українців відкривати нові горизонти вирушають за кордон. Так, минулого року, за даними Державної служби статистики України, за кордоном побували понад 23 мільйони українських громадян.

Експерти відзначають: якби не політична і фінансова криза в країні, в поточному році це число було б значно більшим. А все тому, що українці, нарешті, перестали боятися незнайомих країн і відчувати себе за кордоном безпомічними, а також навчилися подорожувати самостійно.

Як свідчить практика, більшість туристів, вирушаючи в закордонне турне, беруть із собою обмежену кількість готівкової валюти, а основну суму грошей, яку планують витратити у період поїздки, залишають на банківській картці. Представники українських банків підтверджують, що такий підхід дуже правильний, оскільки розраховуватися під час подорожі найкраще все ж карткою – такий спосіб розрахунків більш зручний, безпечний та економічно вигідний. У банку «Надра», наприклад, нам повідомили, що в період відпусток кількість відкритих карткових рахунків зростає. Так, за даними фінустанови, на початку травня цього року обсяг діючих карток перевищував 500 тис. шт., а вже у червні кількість карток збільшилася майже на 60%.

Наша редакція вирішила з'ясувати, які неприємності найчастіше підстерігають українців під час використання карток за кордоном. Про те, як правильно користуватися платіжною карткою під час мандрівки, в якій валюті відкривати картку для закордонних поїздок, як уникнути зайвих витрат при конвертації валют, нашим читачам розповідає директор Департаменту по роботі з партнерами банку «Надра» Сергій Непомнящий.

Яку картку взяти у подорож

Перша рекомендація банкіра така: для того щоб уникнути витрат на конвертацію валют, краще заздалегідь оформити в банку валютну картку у валюті країни перебування (для Європи – у євро, для решти країн – у доларах США). Наприклад, якщо ви їдете в одну з європейських країн, найкраще відкрити картку у євро і розраховуватися карткою в торговельній мережі теж у євро, тоді ви не втратите на конвертації та зможете гарантовано контролювати залишок коштів на вашому рахунку і витрати після здійснення покупок.

«Якщо ви не встигли оформити іменну валютну картку і виїжджаєте за кордон із вашою зарплатною гривневою карткою – намагайтеся розраховуватися карткою в торговельній мережі, а не знімати готівку, – говорить Сергій Непомнящий. – Хоча ви втратите на курсовій різниці, але у будь-якому разі ці витрати будуть значно меншими, ніж коли знімати готівку в банкоматах за кордоном. Невелику суму валюти на дрібні витрати краще одразу взяти з собою».

На чому втрачають туристи, користуючись за кордоном своїми картками MasterCard і Visa

За словами експерта банку «Надра», перебуваючи за кордоном, туристи найчастіше зазнають матеріальних втрат на курсах конвертації – так званої подвійної конвертації валюти, яка відбувається у разі, якщо валюта рахунку не збігається з валютою розрахунків і валютою платіжної системи (долар США або євро). Тоді конвертація проходитиме двома етапами. Наприклад, картку відкрито у гривнях, а розрахунок відбувається, скажімо, в Угорщині, де грошова одиниця – форинт. У такому разі форинти конвертуються у євро, а євро – у гривню за курсом банку на день списання. Перша конвертація пройде за курсом платіжної системи, а друга – за курсом банку. Рекомендація туристу в такій ситуації: до поїздки в Угорщину необхідно відкрити картку у євро і розраховуватися нею в торговельній мережі.

«Якщо ж у вас гривнева картка, також намагайтеся розраховуватися за покупки лише цією карткою, – рекомендує Сергій Непомнящий. – Адже під час розрахунків карткою за придбані товари у торговельній мережі жодних комісій ви не сплачуєте. Єдиною комісією є плата за конвертацію гривні з рахунку клієнта у валюту розрахунків платіжною системою. Як правило, курс платіжної системи набагато вигідніший, ніж курс в обмінному пункті країни перебування, який розрахований на туристів, а часто ще й стягується комісія за обмінну операцію». Також експерт рекомендує поцікавитися у торговельній мережі за кордоном, чи надають вони послугу конвертації «на місці», тобто до моменту проведення операції (DCC – Dynamic Currency Conversion). У такому разі торговець здійснює конвертацію вартості покупки у валюту рахунку клієнта, і запит на проведення операції в банк, що випустив картку, надходить у валюті рахунку клієнта. Таким чином, ви одразу дізнаєтеся свої витрати за проведення операції.

Крім того, мандрівники «переплачують» на отриманні готівки в банкоматах або в касі. Туристам варто враховувати, що в деяких країнах, зокрема, Австралії, Канаді, Пуерто-Рико, Таїланді, США, Великобританії, дозволена комісія surcharge, тобто комісію за зняття готівки в банкоматі стягує і банк-емітент, який випустив вам картку, і банк-еквайєр, послугами якого ви наразі користуєтеся.

Як уникнути блокування картки за кордоном

«Найпоширеніша проблема, яку доводиться вирішувати нашим громадянам за кордоном, – блокування їхніх карток, – розповідає Сергій Непомнящий. – Причина проста: клієнт не попереджає контактний центр про те, що виїжджає за кордон, розраховується карткою, і служба моніторингу банківської установи цілком обґрунтовано, помічаючи появу невластивих цьому клієнту операцій, блокує розрахунки на безготівкові операції. Для того щоб розблокувати картку, потрібно зателефонувати у контакт-центр (із-за кордону), пройти верифікацію (ідентифікацію) і підтвердити операції. Лише після цього картку розблокують».

Тому коли ви раз на рік вирушаєте за кордон, краще попередити банк про час і місце поїздки з метою запобігання можливого блокування картки службою фінансового моніторингу для вашої ж безпеки. «Якщо клієнт подорожує часто, тоді, виїжджаючи в розвинені країни (Західна Європа, США і т. д.), додатково попереджувати банк немає необхідності, – пояснює Сергій Непомнящий. – А от коли клієнт планує поїздку у країни з високим рівнем ризику з точки зору ймовірності виникнення карткового шахрайства (Таїланд, Єгипет і т. д.), тоді бажано до від'їзду зв'язатися з контакт-центром вашого банку, повідомити про місце і час поїздки та обов'язково попросити зняти відповідні обмеження на картці у вказаний період».

Про додаткові заходи безпеки

Незалежно від того, з якою карткою і в якій валюті ви вирушаєте подорожувати, завжди пам'ятайте про безпеку, радить експерт банку «Надра» (ліцензія НБУ № 21 від 21.11.2011 р.).. Не повідомляйте нікому свій ПІН-код, прикривайте рукою клавіатуру, коли вводите цифри, уважно оглядайте банкомат, чи немає сторонніх пристроїв. Якщо ви все ж втратили картку або помітили підозрілу операцію за вашим рахунком, негайно повідомте свій банк. Для зручності – обов'язково! підключіть до рахунку sms-банкінг, щоб завжди мати достовірну інформацію про здійснені операції на картці та вчасно відреагувати у разі несанкціонованого списання коштів.

Приємних вам мандрівок!


Джерело: Prostobank.ua

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів