Львівський бронетанковий завод призупинив експорт і працює тільки на Збройні Сили України

10:18 2 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Ярослав Тимчишин / Gazeta.ua

Однак його директор Олександр Остапець скаржиться: «Військові потребують обладнання вже сьогодні, а ми не можемо розпочати виробництво, поки не дотримано всіх процедур».

Львівський кореспондент київської «Газети по-українськи» Леся Межва повідомляє сьогодні, 2 липня, в публікації «Експорт танків призупинили»:

«Львівський бронетанковий завод готується до великого державного замовлення у зв'язку з воєнними подіями. Призупинив інші контракти.

Підприємство давно не отримувало фінансування зі столиці. Виконувало замовлення для Азії та Африки. Обслуговувало 185 іноземних танків на рік.

– Надійшла постанова уряду про призупинення експорту військової продукції. Усе тепер буде спрямоване на потреби Збройних сил України, – каже директор, 49-річний Олександр Остапець. – До липня триватиме паперова тяганина. Через неї наша країна завжди втрачає. Військові потребують обладнання вже сьогодні, а ми не можемо розпочати виробництво, поки не дотримано всіх процедур.

На заводі можна робити капітальний ремонт танка Т-72, випускати запчастини, тягачі, пожежні автомобілі.

– Досі ми були непотрібні, – розповідає Олександр Миколайович. Веде просторою доглянутою територією. – Бо зорієнтовані на гусеничний танк Т-72. Він в Україні з 2007 року знятий з озброєння. Його випускали за Радянського Союзу в місті Нижній Тагіл Росії. Україна залишила на озброєнні Т»64 виробництва Харківського заводу імені Малишева. Але країни Африки ще не скоро перейдуть на техніку, новішу за Т-72. Тому ми роботою забезпечені ще на десяток років. Зрозуміло, держава мала б подбати про модернізацію нашого підприємства. Бо гусенична техніка втратила актуальність. Нині війна йде в житлових районах, там потрібні бронетранспортери. Актуальний БТР «Дозор». Це винахід Харківського конструкторського бюро імені Морозова. Ми купили документацію, будемо робити перший зразок.

Щоб утриматися на ринку, завод виготовляє пожежні автомобілі для Казахстану. Навесні відправили 300 машин. Власну розробку – перший надпотужний пожежний автомобіль планують представляти на виставках і також продавати в Казахстан.

Він може пройти в зоні стихійного лиха там, де не пройде інша «пожежка». Машина на гусениці, броньована. В Україні таких немає. У разі війни потребуватимемо саме такої техніки, якщо доведеться гасити підприємства, електростанції тощо.

Для української армії завод ремонтуватиме тягачі, двигуни, електростанції, прилади спостереження. Зараз тут працює 700 людей, отримують 3-4 тис. грн зарплати».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів