«Львівгаз» завершив минулий рік із чистим збитком понад 43 млн. грн

11:40 8 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: lviv.comments.ua

Як повідомили в середу «Щоденному Львову» в прес-службі ПАТ «Львівгаз», воно провело чергові загальні збори акціонерів.

У прес-службі ПАТ «Львівгаз» повідомили сьогодні, 8 квітня, «Щоденному Львову»:

«7 квітня 2015 року ПАТ «Львівгаз» провело чергові загальні збори акціонерів, на яких були присутні акціонери, що володіють 98,51% голосуючих акцій. За підсумками господарської діяльності чисті збитки підприємства у 2014 році становлять понад 43 млн. грн. 

Розглянувши результати фінансової діяльності підприємства за 2014 рік, акціонери затвердили річний звіт і баланс та звіти правління, наглядової ради, ревізійної комісії товариства. Причиною погіршення фінансового стану компанії було суттєве скорочення обсягів споживання природного газу на території Львівської області, а також різке зростання вартості основних матеріалів, які компанія використовує у своїй діяльності. 

Так у 2014 році обсяги транспортування газу скоротилися на 15% (у порівнянні з тарифними 1,7 млрд. ) до 1,5 млрд. куб.м. Обсяги постачання природного газу зменшилися на 15% – з 1,2 млрд. куб.м. до 1,1 млрд. куб.м., через що підприємство недоотримало доходів у розмірі 98 млн. грн. Голова правління ПАТ «Львівгаз» Володимир Зленко розповів також:

«Ми неодноразово зверталися до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з проханням привести тарифи на постачання і транспортування природного газу до економічно обґрунтованого. Однак, НКРЕКП переглянула їх лише з квітня 2015 року. Через це у 2014 році надходження компанії не відповідали рівню необхідних витрат на забезпечення в регіоні безперебійного та безаварійного постачання газу».

Незважаючи на важку фінансову ситуацію, у 2014 році найбільше кошти ПАТ «Львівгаз» інвестувало у модернізацію газотранспортної мережі регіону та забезпечення достовірного обліку газу. Зокрема, на реконструкцію та заміну 54 км газопроводів та 163-х споруд на газопроводах було скеровано понад 26 млн. грн та ще 13,2 млн. грн на встановлення споживачам лічильників газу за безкоштовною програмою. 

Фінансова ситуація на підприємстві також негативно вплинула на рівень оплату праці. Станом на 2014 розмір середньомісячної зарплатні штатних працівників на ПАТ «Львівгаз» становить 3 120 грн, що на 31,2% менше ніж середня зарплата по галузі. 

Однак, при затвердженні тарифів у 2015 році НКРЕКП не передбачила зростання заробітної платні. Така ситуація негативно впливає на конкурентоспроможність компанії на ринку праці та створює труднощі у залучені високопрофесійних працівників. 

Відповідно до зведеного облікового реєстру власників цінних паперів основними акціонерами ПАТ «Львівгаз» є: ПАТ НАК «Нафтогаз України» – 25%; «Матерон Лімітед» («Materon Limited») – 22,8%; ПрАТ «Газтек» – 13,1%; ПрАТ «Ролюкс» –10,6%; ПрАТ «Тернопромсервіс» – 10,6%. 

Довідково:

ПАТ «Львівгаз» – найстаріше вітчизняне підприємство у своїй галузі, а також одне з найбільших за рівнем газифікації та обсягами реалізації газу.  Споживачами компанії є приблизно 780 тис. домогосподарств Львівщини, що становить орієнтовно 74 % від загальної кількості домогосподарств області. 

Щороку компанія «Львівгаз» транспортує близько 1,5 мільярдів кубометрів природного газу до споживачів Львівщини. Найбільшими клієнтами ПАТ «Львівгаз» є ТзОВ «Львівська картонно-паперова фабрика», ПАТ «Львівська кондитерська фабрика «Світоч», ПАТ «Львівський жиркомбінат», яким компанія щомісячно транспортує від 200 до 400 тис. м3 природного газу. ПАТ «Львівгаз» належить до одного із набільних платників податків у Львівській області, зокрема щороку підприємство сплачується понад 160 млн. гривень».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів