ЛОДА віддала 100 мільйонів гривень містечкам, які приймають сміття

15:48 3 липня 2018 р.

Фото до новини

У червні минулого року Львівська обласна державна адміністрація звернулася до Львівської міської ради, аби та передала повноваження з вивезення сміття з міста області. За рік, відколи цей процес курує обласна адміністрація, зі Львова було вивезено 226 тисяч тонн твердих побутових відходів.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 3 липня, під час прес-конференції на тему: «Чистий Львів. Річний підсумок управління ТПВ Львівською ОДА», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарств Львівської ОДА Назарій Романчук. 

- У 2017 році Львівська обласна державна адміністрація двічі допомагала Львову очистити місто від сміття. Була загроза виникнення надзвичайної епідеміологічної ситуації. Тому в січні та березні допомагали вивезти сміття. Впродовж цього періоду загалом було вивезено зі Львові 5,9 тисяч тонн твердих побутових відходів. У січні – 2,4 тисячі тонн з 386 майданчиків, у березні – 3,5 тисячі тонн з 599 майданчиків. Проте місто надалі не давало собі раду з вивезенням сміття. Тому ми змушені були взяти ці функції та відповідальність на себе, - нагадує він. 

У липні минулого року Львів віддав цю ношу області. 

- Перше, що ми зробили, це очистили місто від сміття і продезінфікували контейнерні майданчики. Впродовж місяця було вивезено 9 693 тонни сміття з 677 майданчиків, - звітує директор департаменту.  

Ухвала міськради передбачила, що в управління області має перейти й ЛКП «Спецкомунтранс». Але цього не було зроблено, каже Назарій Романчук.

За його словами, всі перевізники, які вивозять сміття зі Львова, мають угоди на захоронення твердих побутових відходів на полігонах Львівщини та за межами Львівської області.

- Щоби уникнути зайвих витрат, ми запровадили три вагові комплекси. І на сьогодні все сміття, яке вивозять зі Львова, зважується. І ми щоденно маємо інформацію про те, скільки сміття зібрано у Львові, на який полігон його повезли і де захоронили. А щоби перевізники не скидали сміття поза полігонами, вони обладнали свої машини системами GPS. У нас є диспетчерська служба, яка в режимі он-лайн відстежує кожен рух машини, - говорить Назарій Романчук. 

Також, за його словами, Львів передав в обласний бюджет 300 млн гривень для компенсації витрат на вивезення сміття.

- Завдяки тим заходам, які я вже озвучив, нам вдалося зекономити 100 млн гривень, які були скеровані як субвенції тим населеним пунктам в області, що допомагають Львову та приймають сміття, - звітує він. 

Тож міста в області, приймаючи львівське сміття, зуміли відремонтувати свої дороги, закупити комунальну спецтехніку та провести різні екологічні заходи, відремонтувати свої школи, фельдшерсько-акушерські пункти та народні доми. 

Також за цей рік в області було ліквідовано 98 стихійних сміттєзвалищ загальною площею понад 30 га. 

- У нас є ще таких 154 стихійних сміттєзвалища, і ми їх так само маємо намір прибрати, - говорить Назарій Романчук

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів