ЛКП «Збиранка» маніпулює проектами рекультивації Грибовицького сміттєзвалища поблизу Львова

17:36 26 липня 2018 р.

Фото до новини


Фото: Львівський прес-клуб.

Голова екологічної комісії Жовківської райради Ігор Муравський стверджує, що Львівська міська рада та ЛКП «Збиранка» говорять одне, а роблять зовсім інше.


Відео: Львівський прес-клуб

У березні 2018 товариство з обмеженою відповідальністю «Інститут гірничо-хімічної промисловості» («ГІРХІМПРОМ») на замовлення львівського комунального підприємства «Збиранка» розробило проект «Реконструкції полігону ТПВ м.Львова у с.В.Грибовичі Жовківського району Львівської області в об’ємі першочергових заходів з попередження надзвичайних ситуацій, ліквідації негативних наслідків аварії на землях Малехівської сільської ради». 7 червня 2018 року ЛКП «Збиранка» змінило назву вищезгаданого проекту на «Комплексний проект з рекультивації полігону, с.Грибовичі, Жовківського району, Львівської області. Реконструкція» та зареєструвало його у Міністерство екології та природніх ресурсів України для оцінки впливу на довкілля.

Це з’ясувалося сьогодні, 26 липня, під час засідання Львівського прес-клубу на тему: “Нові коригування проектів будівництва сміттєпереробного комплексу і реконструкції Грибовицького сміттєзвалища”, яке відбулося у Львівському прес-клубі.

Нагадаємо, що 12 липня у Львівському прес-клубі відбулося засідання, де спікери намагалися з’ясувати що ж за проекти реконструкції зареєстровані на сайті Мінприроди та знайти їх автора. Власне, на вищезгаданому сайті оприлюднено два абсолютно однакові проекти, які різняться кількома словами в назві. Тоді директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Руслан Гречаник, начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич і технічний директор ТзОВ «Інститут «ГІРХІМПРОМ» Іван Зозуля стверджували, що не бачили цього проекту в очі.

Еколог МБО “Екологія-Право-Людина” Алла Войціховська каже, що справді комплексний проект, який би мав бути зареєстрований у Міністерстві екології та природних ресурсів, ще розробляється.

- Цей проект, який містить назву «Комплексний проект з рекультивації полігону, с.Грибовичі, Жовківського району, Львівської області. Реконструкція», на сьогодні розробляє харківська фірма «Діпрокомунбуд». А сам зміст проекту взяли зовсім з іншого проекту, з першочергових заходів, - каже Алла Войціховська.

Цікаво, що зареєстрований у двох видах проект, за словами еколога, передбачає збільшення площі полігону твердих побутових відходів, створення додаткової місткості для збору фільтратів, переміщення дамби, будівництво спостережних свердловин. Тобто усіх тих робіт, які вже нібито виконуються на полігоні. Гроші, принаймні, на це регулярно надають.

- Я не розумію, для чого будувати додаткову ємність для збору фільтратів, коли минулого та цього року для цього вже витрачено мільйони гривень? Спостережні свердловини десять років тому вже були збудовані. Їх треба лише відновити. Натомість в квітні оголошено тендер на проведення будівельних робіт, який вже 15 травня виграла київська компанія «Сучасні будівельні рішення», - говорить Алла Войціховська.

Вона нагадала, що всі ці роботи будуть проводитися на землях Малехівської сільської ради. Проте ніхто з органами місцевого самоврядування та громадськості проектні завдання не узгоджував.

- Мета цих маніпуляцій – витратити кошти і нічого не зробити, - переконана еколог МБО “Екологія-Право-Людина”.

Її підтримує і голова постійної комісії з питань екології та природокористування Львівської міської ради Ірина Оршак.

- Я вважаю, що такі речі роблять для того, щоби заплутати і депутатів Львівської міської ради, і експертів, і журналістів, і громаду міста. На жаль, у нас сталася ситуація, коли чиновники міської ради та представники комунальних підприємств не доповідають ні депутатам міської ради, ні профільній екологічній комісії про цю ситуацію, - висловила свою думку з цього приводу Ірина Оршак.

Голова екологічної комісії Жовківської райради Ігор Муравський стверджує, що Львівська міська рада та ЛКП «Збиранка» говорять одне, а роблять зовсім інше.

- Станція з очистки інфільтрату з продуктивністю в 150 кубічних метрів повинна була запрацювати ще 15 вересня 2017 року. На її будівництво витратили один мільйон 440 гривень. У лютому 2018 року додали ще 8 млн. гривень та почали збільшувати її потужність до 250 метрів кубічних в добу. За такої кількості інфільтрату, який там є, ми би вже зараз мали б мати обнулені озера інфільтрату. І фірма, яка виграла тендер, вже би зараз не мала б що робити. Натомість ми зараз маємо наповнені озера, - каже Ігор Муравський.

Голова ГО “Бюро екологічних розслідувань” Дмитро Скрильніков також  вважає спробою заплутати людей те, що ЛКП “Збиранка” подала до Міністерства екології та природних ресурсів два ідентичних проекти з різними, але схожими, назвами.  

- В одному випадку слово «коригування» стоїть на початку назви, в іншому – наприкінці і в дужках. Але обидва стосуються одного – будівництва дамби, резервуару та іншого. І те, що їх зареєстровано два, то це або помилка, або свідома зміна назви, щоби заплутати. Я не чув, аби цей проект був би кимось затверджений і проходив оцінку впливу на довкілля, хоча мав би. А навколо інфільтрату ведеться дуже багато маніпуляцій. І, як на мене, миються тільки гроші, а не чиститься інфільтрат. Це гарний спосіб освоювати кошти. Але це не є системним рішенням. Тим більше, що те, що пропонують у проекті, - це не першочергові заходи. Першочергові заходи могли бути відразу після аварії. А через два роки – це вже заплановані заходи, - вважає Дмитро Скрильніков.

Юрисконсульт МБО «Екологія-Право-Людина» Наталія Городецька риторично спитала - як може проводитися коригування, якщо немає комплексного проекту.

- Можливо, це замилювання очей, щоби громадськість не могла розібратися в тому. Направду. Ми довго думали для чого ось ці два повідомлення. Вміст однаковий. Тільки назва в кількох словах відрізняється. 

 На звернення Львівського прес-клубу керівник “Діпрокомунбуду” (м.Харків) Олександр Слободянюк повідомив, що комплексний проект, над яким працює його підприємство, вигравши тендер, буде готовий до 6 серпня, і він зможе зробити його презентацію у Львові для фахівців,  громадськості і журналістів.

 Довідка

Львів має намір і нагоду одержати кредитних 110 млн євро (35 млн євро від Європейського банку розвитку і реконструкції та 75 млн євро від Європейського інвестиційного банку) для вирішення проблеми з утилізації твердих побутових відходів та рекультивації майже 60-річного сміттєзвалища. З цих коштів – 10 млн євро ЄБРР надає як безповоротну, грантову допомогу. А решту коштів треба буде повертати з відсотками. З вищезгаданих коштів на рекультивацію сміттєзвалища в Грибовичах планують надати 10 млн євро. ГО «Львівський прес-клуб» реалізує однорічний проект з медіаконтролю за витратою коштів на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та рекультивацію сміттєзвалища в Грибовичах.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів