Лабораторії для контролю свердловин сланцевого газу на Львівщині не атестовані

10:17 16 вересня 2013 р.

Фото до новини

Хоч уже заплановано почати його видобуток

На Львівщині немає лабораторій, які акредитовані й атестовані для здійснення контролю хімічних реагентів, які використовуються для буріння і експлуатації свердловин сланцевого газу і сланцевої нафти. Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода».

Відповідна інформація надана начальником Головного управління Держсанепідслужби у Львівській області Романом Павлівим у відповідь на звернення народного депутата від ВО «Свобода», голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірини Сех щодо погоджень на стадії підготовки угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуть у межах ділянки «Олеська», між Україною та компанією «Шеврон Юкрейн Б. В.».

У своєму зверненні до головного обласного санітарного лікаря Ірина Сех просила повідомити, чи надавало Головне управління Держсанепідемслужби на Львівщині свої висновки щодо зазначеної угоди між державою Україна та компанією «Шеврон Юкрейн Б. В.», зокрема щодо врахування зон санітарної охорони водозаборів питного водопостачання, врахування зон санітарної охорони водозаборів мінеральних вод, врахування зон санітарної охорони курортів. Поцікавилися також І. Сех інформацією, чи акредитовані і атестовані лабораторії Головного управління Держсанепідемслужби у Львівській області на здійснення аналітичного контролю хімічних реагентів, що використовуються для буріння й експлуатації свердловин сланцевого газу і сланцевої нафти.

Як зазначено у відповіді, у складі Головного управління Держсанепідслужби у Львівській області немає лабораторій: «Здійснення лабораторних замірів передбачено ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України", що є окремою юридичною установою. За поданою ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» інформацією, вона не акредитована і не атестована на здійснення контролю хімічних реагентів, що використовуються для буріння і експлуатації свердловин сланцевого газу і сланцевої нафти». Щодо врахування санітарних зон в обласній санепідслужбі повідомили, що це не належить до компетенції їхнього управління.

Нагадаємо, що Прем'єр-міністр Микола Азаров анонсував видобуток сланцевого газу в Україні вже в 2015 році. Натомість про безпеку своїх співгромадян на Львівщині уряд подбати не поспішає...

dailylviv.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів