Короткотермінові гривневі депозити - поза ризиком

14:16 4 листопада 2013 р.

Фото до новини

70% своїх депозитних коштів зберігайте у гривні і 30% - в іноземній валюті, - радить читачам "Щоденного Львова" директор департаменту роздрібних клієнтів ПАТ "Кредобанк" Орися Юзвишин.


Відео: "Одне питання" Львівського прес-клубу.

Як найбільш ефективно, раціонально і безпечно діяти нині вкладнику в умовах фінансово-економічної кризи? З таким запитанням "Щоденний Львів" звернувся до Орисі Юзвишин, директора департаменту роздрібних клієнтів ПАТ "Кредобанк", центральний офіс якого розташований у Львові. 

- Приймаючи рішення розміщати гроші в банку, вкладнику варто звернути увагу на три речі: це - вибір банку, це - термін, на який розміщуєте вклад, і валюта, в якій слід оформити депозит. Вибираючи банк, зверніть увагу на дві важливі речі: строк, упродовж якого цей банк функціонує на ринку, а також прозорість щодо його діяльності. Тобто, розуміння того, куди ж далі будуть розміщені кошти, які вкладник вклав у цей банк, - радить Орися Юзвишин. - Якщо говорити про темін, то розміщення коштів у банку на короткі строки не спричинює особливий ризик, тому що банки за один-три місяці не "падають". Розуміння того, що банк втрачає свою фінансову потужність, приходить впродовж значно тривалішого терміну. 

- Для довгострокового депозиту має значення вибір валюти вкладу, продовжує розповідати Орися Юзвишин у відеопрограмі Львівського прес-клубу "Одне питання". -  Для невеликих сум і для найменшого ризику вкладнику найліпше вибирати гривню. Сьогодні гривневі депозити показують у три рази більшу дохідність, аніж вклади в іноземній валюті. Якщо ж іде мова про іноземну валюту, тут треба розуміти прогноз девальвації національної валюти у тривалому часовому у періоді. Сьогодні експерти прогнозують на наступний рік девальвацію гривні не більше, ніж на шість відсотків. Тому логічно буде тримати вклади у національній валюті. Або дотримувати певних пропорцій. Для мене оптимальною пропорцією є 70 до 30. Тобто 70% депозитних коштів зберігати у гривні і 30% - в іноземній валюті. Розміщення вкладів у такій пропорції дасть можливість вкладнику диверсифікувати свої ризики щодо збереження коштів і - з іншого боку - заробити більше на розміщенні своїх депозитів у банках України. 

- Чи вигідно сьогодні переводити свої заощадження у банківські метали? - запитуємо Орисю Юзвишин. 

- Щодо банківських металів, то в короткотерміновому періоді це не приносить бажаного результату, тому що цей вид збережень є досить таки волатильний - з одного боку. А з іншого - існує велика маржа між купівлею і продажем банківських металів. Якщо говорити про довгострокові прогнози, то на сьогодні ми вже не бачимо такого суттєвого  зростання вартості банківських металів, як це було ще рік-два тому. Тому, як кажуть, для пересічної фізичної особи зрозумілішим і прогнозованішим є збереження у банківських вкладах, а не в банківських металах. Тож і моя пропозиція - надавати перевагу банківським вкладам. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів