Гривня буде стабільною, якщо її не завалить Кремль

14:57 3 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: iPress.ua

У 2014 році міжнародні аналітики очікують девальвації української валюти, а вітчизняні фахівці кажуть, що потрясінь не буде.

«ТСН.ua» продовжує серію публікацій «Прогнози-2014», у яких намагається разом з експертами з'ясувати – чого очікувати українцям та світу у рік Синього Дерев'яного Коня. Цього разу пропонує прогноз на наступний рік для української національної валюти – гривні. 

В Україні вже кілька місяців активно обговорюється питання надійності гривні. А у світлі останніх подій, пов'язаних з »заморожуванням» асоціації з ЄС і масовим виходом людей на мітинги, українці і зовсім загубилися в здогадах, як вчинити з «домашніми» доларами.

З одного боку, іноземні аналітики малюють апокаліптичні прогнози і лякають зловісними прогнозами щодо падіння нацвалюти, а з іншого – українські експерти заспокоюють заявами про стабільність на фінансовому ринку і закликають не панікувати.

«ТСН.uа» вирішив з'ясовувати, що ж насправді загрожує українській гривні і чи варто громадянам запасатися американською валютою.

«Надзвичайний стан» для гривні

Побоювання українців щодо девальвації гривні підігрівають міжнародні рейтингові агентства та фінансові компанії. Вони висловили стурбованість ескалацією політичної ситуації в країні та її можливим впливом на стабільність нацвалюти.

Так, наприклад, агентство Standard & Poor's, яке останнім часом погрожує знизити кредитний рейтинг України, очікує в 2014 році ослаблення курсу гривні до долара до 9,5.

А ось аналітики Moody's вважають, що через протести на вулицях і Євромайдани незабаром українці «відкриють полювання» на долари. І дійсно, кількість клієнтів обмінників у грудні різко зросла, а деякі банки навіть почали негласно обмежувати продаж. За словами українських аналітиків, люди легко піддаються на провокацію, але ситуація зовсім не критична.

З ними, очевидно, погоджується і агентство Fitch Ratings, яке на початку грудня підтвердило прогноз про стабільний курс гривні. Коливання, за оцінкою експертів агентства, будуть знаходитися в межах 10-15%, а більш глибокої девальвації не очікується.

Тим часом, українські банкіри побоюються неконтрольованих дій населення. До того ж, різко впали золотовалютні резерви НБУ. У листопаді їхній розмір опустився до семирічного мінімуму. Подальше «виснаження» золотих запасів може свідчити про те, що гривню нічим буде підтримувати.

При цьому підливають масло у вогонь і заяви уряду. Нещодавно прем'єр Микола Азаров заявив, що Євромайдан дестабілізує нацвалюту. За його словами, для підтримки курсу гривні потрібна стабільність в країні, а не мітинги.

Незмінність курсу на стабільність

Незважаючи на страшні прогнози міжнародних експертів, у Нацбанку запевняють, що фінансова ситуація в країні контрольована, а глава установи переконує, що українці можуть не переживати за збереження своїх заощаджень.

Позицію НБУ підтримує і український експерт Ярослав Жаліло. На його думку, особливих підстав для зміни курсу гривні немає. «Якщо ми говоримо про курс національного банку, то можемо залишитися на нинішньому рівні - 7,99, якщо ми пройдемо період турбулентності, який має місце зараз. З іншого боку, якщо проблеми затягнуться, я не виключаю, що Нацбанк може переступити через поріг у 8 грн. Міжнародні експерти називають цифру 8,5 гривень за долар, деякі 9 гривень - мені здається, це завищені цифри. Я вважаю, що поки є висока ймовірність того, що офіційний курс може не змінитися», – сказав Ярослав Жаліло, завідувач відділу економічної та соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень, президент Центру антикризових досліджень.

Не очікує великих потрясінь в наступному році і президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Однак, він уточнює, що курс буде не фіксований, а з коливаннями: «У наступному році, очевидно, буде коливання в такому валютному коридорі 8,1-8,4. Тобто, буде не фіксований курс, а з коливаннями», – зазначив експерт.

Його колега, кандидат економічних наук, голова Комітету економістів України Андрій Новак не настільки впевнений у стабільності гривні, але все ж вірить у світле майбутнє національної валюти.

«Важко зараз спрогнозувати реакцію валютного ринку в контексті гострої політичної кризи. Якщо політичне протистояння не призведе до обвалу курсу, то можемо розраховувати, що в наступному році значних коливань не буде», – сказав він.

Водночас експерт застерігає, що гривню може погубити бажання окремих товстосумів заробити швидкі надприбутки, спекулюючи з валютою. При цьому, дестабілізація може статися і за вказівкою Москви. «Чотири російські банки займають 20% українського ринку. тому якщо буде дана, не дай Боже, команда з Кремля – політична команда просто девальвувати гривню, цей план може бути реалізований», – додав Новак.

Зірки і екстрасенси пророкують надійність

Тим часом, незважаючи на будь-які прогнози міжнародних компаній та експертів, зірки пророкують гривні стабільність. За словами астролога Влада Росса, найнебезпечніший момент українська валюта пережила у 2012 році.

«Зараз незважаючи на те, що відбуваються жахливі події, курс гривні не впаде. Максимальна його межа буде 8,2. Ось як ви зараз бачите – 8,25-8,3. В кінцевому підсумку він втримається», – сказав астролог.

Він також додав, що в наступному році несприятливих подій на валютному ринку не очікується. «Багато хто зараз боїться, що завалиться гривня – згадайте Майдан 2004 року, там теж були такі побоювання, але ні до чого не привели. Ще раз повторюю - ми пройшли небезпечний момент попереднього року і вже не повториться ця ситуація, жахлива для гривні. Гривня буде більш-менш стабільна в тих параметрах, в яких в принципі вона зараз знаходиться», – зазначив Росс.

А ось екстрасенс передбачає не тільки стабільність національної валюти, а ще й успішний рік для євро.

«Гривня не буде знецінюватися, долар буде стабільний, його вартість буде збільшуватися протягом року. Для євро - рік повинен бути успішним, тому що у мене випала карта «Колесо фортуни» – це говорить про те, що для євро як валюти все повинно бути дуже добре», – заявив екстрасенс, учасник кастингу проекту «Битва екстрасенсів, дев'ятий сезон» Назар Лебяк.

Як бачимо, в цілому і українські експерти, і зірки, і екстрасенси малюють гривні досить сприятливий сценарій на наступний рік. І якщо валютний ринок не піддасться глибоким потрясінням, а вихід з політичної кризи буде успішно знайдений, то українці можуть спокійно зберігати свої заначки і не переживати за «зелені».

А для надійності експерт рекомендує всім разом підтримати свою валюту.

«Давайте будемо мудрішими – не будемо бігти в банки знімати гривневі депозити і не будемо бігти в обмін валют, щоб поміняти їх на тверді валюти. Давайте зробимо навпаки – візьмемо невелику суму, яка не б'є по кишені, і купимо гривню, підтримаємо», – резюмував експерт Андрій Новак.

Як інформував «Щоденний Львів», експерти прогнозують, що курс гривні буде відносно стабільним.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів