Директор «Зеленого міста» звітував про будівництво сміттєзаводу у Львівській міськраді

20:15 19 квітня 2018 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

19 квітня на пленарному засіданні депутати Львівської міської ради заслухали інформацію директора ЛКП «Зелене місто» Вадима Ноздрі про перебіг робіт, пов’язаних з будівництвом на вулиці Пластовій, 13 сміттєпереробного комплексу, який базуватиметься на механіко-біологічній переробці сміття.

Про це повідомили сьогодні, 19 квітня, в прес-службі Львівської міськради.
Зокрема, директор «Зеленого міста» Вадим Ноздря зазначив: «Ми тільки отримали від французьких консультантів, які нам допомагають розібратися з технологією, яка нам найбільш прийнятна для перероблення побутових відходів у Львові, правильний оптимальний режим роботи майбутнього комплексу. Зверніть, будь ласка, увагу, що те, за що ми сьогодні проголосували, це є реально важливий крок, але він є не останній, тому що ще буде угода, яка буде затверджувати вже остаточні умови і погоджувати, давати нам дозвіл на підписання самої кредитної угоди.

Вадим Ноздря також конкретизував: «Перше, що профінансує ЄБРР, це є початок – перша фаза рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, яка в себе включає всі першочергові заходи та встановлення обладнання по очистці фільтратів. Паралельно вестиметься будівництво першої черги сміттєпереробного комплексу на вулиці Пластовій, 13».

Директор «Зеленого міста» також розповів: «Земельна ділянка на вулиці Пластовій, 13 є на відстані понад 1000 метрів від житлової забудови на території міста, тобто ми дотрималися санітарних зон у понад два рази. Тому, коли ми чуємо про те, що поруч з ділянкою знаходяться житлові будинки, – це, в першу чергу, напевно, стосується самих очисних споруд. Я ще раз підкреслюю – це достатньо велика територія, тому важливо розуміти, що ділянка, яку ми обрали, рівно віддалена від житлової забудови, як на території міста, так і на території сусідніх сіл».

Вадим Ноздря також повідомив: «Власне, завдяки співпраці з французькою компанією, яка має досвід проектування схожих комплексів, ми мали змогу отримати ескізний генеральний план розташування цього комплексу на цій ділянці і, власне, цей ескізний генеральний план було покладено в основу містобудівного розрахунку, який став умовою для видачі містобудівних умов, які нещодавно отримали ЛКП «Зелене місто». Комплекс передбачає, як я сказав, дві черги будівництва і перша черга починається з механічної частини сортування, яка принципово розділяє змішані побутові відходи, які в нас утворюються в обсязі близько 240-250 тисяч тонн, на органічну та неорганічну фракцію. З неорганічної фракції, зі змішаних відходів все одно є потреба і є доцільність розсортовувати ресурсоцінну вторинну сировину, відповідно тут вже маємо станцію ручного сортування, але не тільки ручного, автоматизація також відбувається для відсортовування металів».

Директор «Зеленого міста» також поінформував: «Дуже важлива частина комплексу є саме біологічна частина. Ми зупинилися на підході закритих тунелів компостування, які можуть працювати в різних режимах. Це є дуже гнучка система і вона, в першу чергу, має перевагу в тому, що це є закритий процес, тобто всі гази, які утворюються під час цього процесу й активно стимулюються, уловлюються, очищуються і проходять 3 ступені очистки. Весь цей процес є абсолютно контрольований і він дозволяє, фактично, зменшити біологічну активність органічної фракції відходів, яка складає найбільшу проблематику на всіх сміттєзвалищах, які на сьогоднішній день є в Україні».

Вадим Ноздря також зауважив: «Є сумніви у певних екологічних організаціях на сьогоднішній день, чи ми зможемо отримати дійсно якісний компост, тому що, дійсно, в змішаних побутових відходах є присутні небажані домішки, як залишки ліків, елементи живлення, тобто батарейки, які дійсно додають в певній мірі шкідливих речовин, важких металів в органічну фракцію, особливо, якщо вони перебувають тривалий час в суміші. Тому частина тунелів, їх всього буде 24, передбачатиме компостування, аби робити гарний компост, якісний з роздільно-зібраних харчових відходів, в першу чергу, до яких будуть підмішуватися харчові відходи, яких у нас також в місті утворюється достатньо багато, приблизно в пропорції 50 на 50. І в нас на сьогоднішній день виконком вже затвердив пілотний проект, ми опрацьовуємо технологію роздільного збору харчових відходів, в першу чергу, від підприємств харчової індустрії».

Директор «Зеленого міста» також розповів: «Наступний ступінь очистки – скрубери, через які вже виводиться очищене повітря (виробництво палива з відходів). Паралельно ніхто не збирається відмовлятися і є вся логіка в тому, щоб розвивати в місті те, що вже почали розвивати, – роздільний збір. І на сьогоднішній день, я вважаю, Львів займає передові позиції в Україні щодо розвитку роздільного збору. Ми маємо на меті збудувати повністю автоматизовану збиральну лінію, яка буде розсортувати вже чисту суху роздільну фракцію».

Вадим Ноздря також запевнив: «Такий завод може будувати вперше в Україні лише провідна компанія. У нас є зацікавленість європейських лідерів виробництва такої технології з Німеччини, Франції, Польщі, Греції, Італії. Ми на сьогоднішній день, після того, як було проголосовано ухвалу про надання земельної ділянки, отримали змогу на проектування стадії П. Сьогодні ЛКП «Зелене місто» вже подало повідомлення, яке зареєстроване на сайті міністерства екології та природних ресурсів, про наміри такої діяльності».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів