Доплата соцвнеску йде не людині, а в бюджет, – експерт

15:55 4 травня 2016 р.

Фото до новини

Сплата єдиного соціального внеску не гарантує його платникові високої пенсії. Тому цей «соціальний платіж» треба скасувати і запровадити єдиний податок з доходів фізичних осіб..


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 4 травня, під час інтерв’ю-прес-конференції на тему:
"Чому цьогорічні пільги в оподаткуванні зарплати не вивели її з тіні? Як виправити ситуацію?", що відбулася у Львівському прес-клубі, заявив голова Комітету підприємців Львівщини Андрій Гринчук.

- Про нього говорять як про страховий платіж, сплачуючи який людина потім буде отримувати пенсію. Але це – смішно. Це є звичайний платіж, який сплачується до бюджету. Хоча формально це називається «пенсійний фонд», в якому постійний дефіцит, і він постійно дофінансовується з бюджету, - каже він.

За словами Андрія Гринчука, нинішня молодь і ті, яким зараз до тридцяти, повинні розуміти, що ніякої високої пенсії в них не буде. Буде тільки мінімальна  в межах прожиткового мінімуму.

- Не треба дурити. Треба запровадити єдиний податок з доходів фізичних осіб. В парламенті була пропозиція – так звана брутизація заробітної плати зі скасуванням єдиного соціального внеску, - каже Андрій Гринчук.

З ним погоджується директор Західної консалтингової групи Мар’яна Кавин.

- З 1 січня 2015 року є норма, яка зобов’язує роботодавця, якщо заробітна плата працівника є меншою, за мінімальну, доплачувати єдиний соціальний внесок від рівня, не нижче мінімальної. Так от цікавий момент: оця доплата соціального внеску не йде людині. Тобто не доповнює його страховий стаж або не йде в його майбутню пенсію.
Про це чітко роз’яснюють листи від Міністерства фінансів та від ДФС. Там зазначено, що ця доплата – додаткове надходження до бюджету. І не більше, - пояснює вона.



Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів