«Chevron» відмовився від участі в освоєнні вуглеводнів Олеської площі

11:10 15 грудня 2014 р.

Фото до новини

Компанія «Chevron» вирішила в односторонньому порядку вийти з проекту освоєння Олеської площі, повідомило агентству «Інтерфакс-Україна» джерело в уряді. Як раніше повідомлялося, Україна, компанія «Шеврон Україна Б.В.» і ТОВ «Надра Олеська» 5 листопада 2013 року уклали УРП з видобутку вуглеводнів на Олеськоій площі (Львівська та Івано-Франківська області).

"Американська нафтогазова компанія Chevron, що минулого року уклала з Україною угоду про розділ продукції з розробки вуглеводнів на Олеському майданчику, офіційно повідомила уряд про односторонній вихід із цього проекту", - розповів співрозмовник агентства.

За словами джерела, в листі від імені компанії зазначено перелік конкретних причин відмови від укладеної УРП, з якої гранично відомо, що уряд України, а саме Міністерство фінансів, не реалізував у встановлений термін 18 листопада узяті зобов'язання з приведення своїх нормативних актів у відповідність до чинного законодавства України. "Фактично, Мінфін дав формальний привід компанії Chevron уникнути виконання контрактних зобов'язань щодо інвестованих в економіку України не менш ніж $350 млн упродовж подальших п'яти років", - зазначено джерело.

Крім того, він додав, що за наявної системи оподаткування в галузі укладання нових УРП виглядає досить нереальним.

"За ініціативою того ж Мінфіну, в серпні плата за користування надрами під час видобутку газу була підвищена вдвічі й поширена на усі проекти, зокрема УРП, принцип яких полягає в перерахуванні державі частини виздобутої продукції замість грошових платежів. Очевидно, платити екстремально високі податки й водночас відраховувати частину видобутого ресурсу жоден інвестор не захоче", - вважає співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, Україна, компанія "Шеврон Україна Б.В." і ТОВ "Надра Олеська" 5 листопада 2013 року уклали УРП з видобутку вуглеводнів на Олеськоій площі (Львівська та Івано-Франківська обл.).

Українською стороною УРП з розробки Олеської площі виступає ТОВ "Надра Олеська", яка є спільним підприємством державної НАК "Надра України" (частка в СП - 90%) і ТОВ "СПК-Геосервіс" (частка - 10%).

Передбачається, що Chevron на першому етапі (перші два-три роки) направить на сейсміку, розвідку й буріння свердловин близько $350 млн.

Прогноз ова ні ресурси Олеської площі оцінюють у 2,98 трлн. куб. м газу. Щорічний видобуток газу на цій ділянці може становити 5-10 млрд куб. м.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів