Через півроку ЖЕКів не буде. Їх замінять управителі, – експерт

18:37 19 листопада 2015 р.

Фото до новини

В Україні є 239 тисяч багатоквартирних будинків. З них 70 тисяч - п’ятиповерхові і вищі. І загалом 47,5 % населення України мешкає у багатоквартирних будинках. При цьому 80% цих будинків потребують капітального ремонту.

Про це сьогодні, 19 листопада, під час засідання на тему «Як управляти багатоквартирним будинком?», яке відбулося у Львівському прес-клубі, повідомила радник з правових питань Проекту IFC «Eнергоефективність у житловому секторі України» Зоя Гопцій.

- На жаль, переважна більшість людей вважає, що я – господар тільки своєї квартири. А якщо переступаю поріг своєї квартири, то це вже не моє, - каже вона.
Водночас, Зоя Гопцій нагадує, що отримавши свідоцтво про приватизацію квартири, людина стає співвласником й іншого майна – стін, підвалів, горища, сходового  майданчика, ліфта. Отож, співвласники повинні відповідати за свій будинок.

- Не може бути так, що в будинку всі приватизовані квартири, а сам будинок належить міській раді, - каже вона.
З 1 липня вступив у дію Закон  «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку.  Він вніс зміни у відносини між сусідами багатоповерхівок.

- Якщо раніше кожен власник квартири мав один рівний голос, коли вирішувалося питання спільне для всього будинку, то тепер вага голосу при прийнятті рішень розподіляється згідно з пропорційністю  площі нерухомості. Тобто, якщо людина сплачує більше, то і вага її голосу – більша. Але й відповідальність – також, - зауважила експерт.

Також закон урегулював механізм прийняття спільних рішень.
- Запроваджено загальноєвропейський механізм прийняття рішення більшістю голосів. Усі рішення приймають на загальних зборах власників і їх виконання обов’язкове для всіх. Таке, що «я не був на зборах або голосував «проти» - не проходить, - каже вона.

Зоя Гопцій також роз’яснює як можна прийняти рішення, Якщо мешканці будинку не прийшли на збори.

- Раніше рішення могло бути прийняте тільки якщо був кворум і більшість проголосувала. Тепер можна  впродовж 15 днів обійти квартири і дозбирати підписи за рішення під час письмового опитування. Потім підсумовуються всі голоси разом. – каже вона.

Також закон зобов’язує мешканців тих будинків, які не утворили  ОСББ,  винайняти собі управителя будинку, який допомагатиме їм керувати будинком. Адже ЖЕКи в такому форматі, які вони зараз є, будуть ліквідовані. 

- До 1 липня 2016 року тим будинкам, які ще не матимуть управителя, на конкурсних умовах місцеві органи влади оберуть таку організацію.  Раніше нам призначили жек, і ми мусили терпіти. А тепер можна буде зібратися і, якщо послуги та робота управителя не влаштовують, то змінити його, - каже вона.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів