Біометричний паспорт буде коштувати 15 євро, виготовлятимуть його 20 днів, – ДМСУ

18:35 19 листопада 2014 р.

Фото до новини


Фото: pasport.50ua.com

Як повідомив у середу керівник прес-служби ДМСУ Сергій Гунько, з 1 січня у кожній області будуть готові підрозділи, які розпочнуть видавати біометричні паспорти.

Біометричний паспорт, який можна буде отримати з 1 січня, коштуватиме близько 15 євро. Про це повідомив керівник прес-служби ДМСУ Сергій Гунько.

Виготовляти біометричний паспорт будуть 20 днів. Сергій Гунько також зазначив: «З 1 січня у кожній області будуть готові підрозділи, які розпочнуть роботу і найближчим часом ми суттєво розширимо їх кількість. Людина приходить, пише заяву, фотографується, прикладає пальці рук до певного сканеру і все. 20 робочих днів, за стандартною процедурою, йде на виготовлення біометричного паспорту. За попередньою інформацією виробника, ціна буде близько 15 євро у гривневому еквіваленті. Ще є прискорена процедура — за 7 робочих днів із подвійною оплатою держмита». 

Отримання біометричного паспорту не є обов’язковим. Якщо громадянин не хоче його отримувати – він може і надалі користуватися паспортом старого зразка до закінчення його строку дії.

Про це повідомляє в середу «Громадське телебачення». Натомість на сайті «Біометричний паспорт» розповідають:

«Біометричний паспорт в Україні планують видавати вже до кінця року. Біометричний паспорт – що це за документ, які дані в нього внесуть і для чого він потрібен.

Прем'єр -міністр Арсеній Яценюк заявив, що вже в нинішньому році українці зможуть отримувати біометричні паспорти. А це одна з умов для введення безвізового режиму з Євросоюзом, тобто вільного пересування українців Європою.

У вересні минулого року уряд Миколи Азарова затвердив план введення біометричних паспортів і прогнозувало витрати на впровадження цієї програми на рівні більше 793 млн. грн до 2016 року. При цьому орієнтовна вартість паспорта прогнозувалася в межах 350 грн. Але зараз український прем'єр заявив , що ціна паспорта буде вдвічі менше , хоча точної суми поки не назвав.

Яким стане біометричний паспорт. Це буде пластикова карта з цифровим фото , цифровим підписом власника і поруч персональних даних , які зараз є і в паперовій версії паспорта.

Крім того , за письмовою заявою можна буде внести додаткові дані . Наприклад , для подорожі до Великобританії потрібно надати відбитки пальців , тому зручно , якщо вони вже будуть занесені в біометричний паспорт.

Переваги . Пластиковий паспорт більше захищена від підробок , і скористатися ним зможе тільки власник . Ще одна перевага - імовірно зменшиться час на отримання адміністративних послуг в межах України . А саме тих , де необхідно звіряти паспортні дані.

Також це полегшить зарубіжні поїздки. Ряд країн використовують автоматичні пропускні системи через кордон. У цьому випадку , подорожуючи з біометричним паспортом , не потрібно буде вистоювати чергу на пунктах пропуску - процедура займе не більше хвилини. Наприклад , такою системою можна скористатися в США , Великобританії , Сінгапурі , Португалії , Новій Зеландії , Японії , Індонезії , Німеччини. Зараз таку систему пропуску використовують понад 15 країн .

обов'язково отримувати новий паспорт. Заміна паперового паспорта на пластиковий біометричний - за бажанням. Термін його оформлення - протягом 30 днів . При цьому видані раніше паперові закордонного паспорта можна використовувати до закінчення терміну їх дії. По такому паспорту можна буде отримати візу і перетинати кордон».

Про це повідомляється на сайті «Біометричний паспорт».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів