«Бельгійське містечко» у Львові будує кум Садового

17:01 8 жовтня 2013 р.

Фото до новини

Його відгородять від залізничної колії звукопоглинаючою стіною заввишки 3 м

8 жовтня у Львові відбулося урочисте закладення першого каменю житлового комплексу на вул. Джерельній,69, який вже дістав назву «Бельгійське містечко». Впродовж  кількох років на території у майже три гектари буде споруджено дев’ять чотириповерхових будинків на 40 помешкань кожний, декларують забудовники і Львівська міська рада.  

Цей проект є цілковито комерційним і немає нічого спільного ані з розвантаженням квартирної черги у міськраді, ані з президентською PR-програмою «Доступне житло». Однак проект має низку відмінностей  порівнянно із тими, що пропонують інші львівські девелопери. 

Європейські інновації

«Бельгійське містечко» подають широкому загалу як інноваційний проект, здатний докорінно реформувати місцевий ринок нерухомості. Кажуть, що при будівництві комплексу ставку зроблено на якість житла, його енергоощадність, зручність та доступність.

Майбутні власники помешкань отримають квартири «під ключ». Вони будуть оздобленням відповідно до смаків клієнта (пропонують кілька дизайнерських варіантів), матимуть просторі балкони і тераси, індивідуальне опалення, а також будуть обладнані технікою і корпусними меблями - кухня і ванна кімната. Про це промоційно повідомляє прес-служба ЛМР.

До пакету зручностей додають власні комори площею 8 кв.м у підвалі будинку, впорядковану територію навколо нього, дитячі майданчики, парковку з електронною системою доступу, огорожу навколо комплексу та охорону (для безпеки мешканців). Часто наголошують й на тому, що «Бельгійське містечко» розташоване у вигідному місці – тільки за чверть години пішки до центру міста. Але це вже «заслуга» не забудовників, а міської влади. 

Іноземні інвестиції та львівські реалії

Фінансують проект дві бельгійські компанії - Equilis і TPF Group. Перша з них спеціалізується на інвестиційній діяльності, управлінні активами, маркетингу та будівництві нерухомості. Друга має великий міжнародний досвід у сегменті консалтингу, архітектурно-проектних робіт і послуг управління проектами. В Україні вона представлена компанією «TПФ Україна» із головним офісом у Львові.

Далі – цікавіше. Коли постало питання про надання і погодження земельної ділянки та затвердження різних дозволів, на обрії вигулькнуло ТОВ «Галіція апартментс», яке вже має у місті трохи «підмочену» репутацію. Саме це товариство і реалізовуватиме проект «Бельгійське містечко».

ТОВ «Галіція апартментс» було створене приблизно рік тому трьома компаніями. А саме – згаданою уже бельгійською «TPF», «Жек інт» (Люксембург) і ТОВ «Хабітат Юкрейн» (Україна). Власниками останньої є ще дві компанії - «Бізнес парк Львів» та «Ю ар бі інвест».

Співвласником ТОВ «Ю ар бі інвест» є Тарас Колянковський, який водночас обіймає директорську посаду. І не лише в цій компанії, але й у «Галіція апартментс», «Хабітат Юкрейн». Принаймні, таку інформацію можна віднайти у Інтернеті. 

Що ж до «Бізнес парк Львів», то він належить Олексію Курилишину, дружина якого є кумою львівського мера Андрія Садового, і Тарасу Хмеловському, колишньому голові наглядової ради ПАТ «Львівське автотранспортне підприємство 24654». Про це писав сайт "Наші гроші. Львів". 

Одне слово, хто хоч ногу зламає у хитросплетіннях численних компаній. Хоча, напевно, створювали їх з певною метою. Адже земельну ділянку під комерційний проект інвестори не купували на аукціоні, як це, зазвичай, практикують. Навесні цього року, без тривалих зволікань, міськрада надала її в оренду на 10 років… ТОВ «Галіція апартментс». Колись ця територія мала стосунок до АТП-24654 - того самого, де колись головував Тарас Хмеловський. Схема проста. Фірма придбала кілька занедбаних будівель, що належали підприємству, разом із якими до неї перейшло і право оренди. 

Елітні апартаменти у колишній промзоні

Мови нема: забудова промислових територій, давно занедбаних та порослих бур’янами, - справа шляхетна. Тим паче, що до реалізації залучені іноземні інвестиції. Однак, постає інше питання: на кого розраховане «Бельгійське містечко»?

Всі помешкання у будинках комфортабельного комплексу – однокімнатні. Різняться вони лише площею: від 40 до 70 кв.м. Розробляючи проект, девелопери орієнтувалися на маркетингові дослідження, які показали що саме такі квартири користуються найбільшим попитом на ринку. 

Однокімнатні квартири зазвичай цікавлять самотніх людей, молоді пари і подружжя пенсійного віку, діти яких живуть окремо. Звичайно, у Львові багато потенційних покупців, що належать до цих категорій. І серед них навіть є заможні, які можуть дозволити собі таке житло. 

Скільки воно коштуватиме – поки що достеменно невідомо. Проте можна визначити приблизну середню ціну квартири. Загалом їх буде 360. Бельгійці інвестують у проект 20 млн. доларів США. Тож середня собівартість помешкання становить приблизно  55 556 доларів. Але це «гола» собівартість, яка до повної реалізації проекту ще трохи підросте. 

Оскільки проект комерційний, то всі його учасники хочуть на ньому непогано заробити. З огляду на це можна говорити десь про 2-2,3 тис. доларів за квадратний метр. А це вже «еліт-клас», розташований, правда, неподалік від залізниці. Хоча від неї і відгородяться спеціальною триметровою стіною, яка має поглинати сторонні шуми.  

Лілія Миць.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів