Батарейки у Львові збирають одразу в два способи: за кошти МТС і міського бюджету

14:51 12 листопада 2013 р.

Фото до новини

Права рука не завжди знає, куди кладе гроші ліва рука. Історія зі збиранням батарейок у Львові - показова.

Трохи більше місяця тому, 8 жовтня 2013 року, в Україні розпочався пілотний проект природоохоронної програми «Викидай правильно!». Проект стартував з міст Києва та Львова. Він реалізовується в рамках спільної ініціативи «МТС Україна», Міністерства екології та природних ресурсів України, Львівської облдержадміністрації. Фінансує його «МТС Україна» - проект не передбачає залучення бюджетних коштів.

У магазинах МТС, у приміщеннях органів влади, вищих навчальних закладів, компаній-партнерів встановлюються спеціальні контейнери для збору відпрацьованих джерел струму. У Львові в 12 пунктах продажу МТС вже встановлені контейнери для збору використаних батарейок і акумуляторів. Протягом жовтня 2013 року контейнери для збору використаних батарейок і акумуляторів будуть встановлені в 30 пунктах МТС Львівської області.

У рамках реалізації пілотного проекту заплановано організацію комплексної системи збору відпрацьованих акумуляторів і батарейок. На першому етапі реалізації проекту визначатиметься обсяг зібраних акумуляторів і батарейок. Забезпечення транспортування, зберігання, акумулювання відпрацьованих джерел струму у Львівській області здійснюватиме ПП «Ріал».

Таку відповідь надала Львівська обласна державна адміністрація на інформаційний запит Львівського прсе-клубу щодо реалізації пілотного проекту зі збирання від громадян та юридичних осіб відпрацьованих джерел струму (батарейок, акумуляторів). 

А ось як відповіла Львівська міська рада на інформаційний запит Львівського прес-клубу з приводу мети витрати 1 млн 300 тис. грн  коштів місцевого співфінансування у проекті «Створення муніципальної системи поводження з відходами побутового електричного та електронного устаткування у місті Львові з використанням досвіду міста Любліна».

"У 2013 році у міському бюджеті міста ухвалою міської ради від 19.03.2013 № 2217 було передбачено 1070 тис. грн. з міського фонду охорони навколишнього природного середовища на:

1. Закупівлю мікроавтобусів (2 шт.) та обладнання на базі мікроавтобусів для облаштування мобільних пунктів прийому відходів електронного та електричного устаткування - 980,00 тис. грн.

2. Придбання спеціалізованих контейнерів для роздільного збирання відпрацьованих елементів живлення (батарейок) у місті Львові – 20,00 тис. грн.

3. Розробку комплексної муніципальної програми поводження з відходами побутового електронного та електричного устаткування у місті Львові – 70,00 тис. грн.

Завдяки проведенню процедури конкурсних торгів на закупівлю автомобілів та послуги з їх переробки було зекономлено близько 380 тис.грн. бюджетних коштів.

Решту коштів співфінансування буде передбачено на придбання та встановлення устаткування для знешкодження ртутних ламп та інших елементів устаткування, які містять пари ртуті". 

Таку офіційну відповідь підписав директор департаменту містобудування А.Павлів.

Отож, маємо у Львові два способи збирання батарейок: безкоштовний - з МТС і платний - за кошти міського бюджету разом із Львівською міською радою. За неофіційною інформацією від продавців батарейок, зі ЛМР їм уже надходили усні рекомендації-вказівки придбати контейнери для збирання відпрацьованих елементів живлення за власний кошт. Мабуть, це  ще один варіант "економії" бюджетних коштів?

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів