АВМ звинуватила у змові заводи з переробки молока

15:00 19 квітня 2018 р.

Фото до новини


Фото: uprom.info

Асоціація виробників молока подала заяву до Антимонопольного комітету України щодо необґрунтованого зниження закупівельних цін на молоко-сировину та можливої змови переробних заводів.

Про це повідомили сьогодні, 19 квітня, в прес-службі Асоціації виробників молока (АВМ), де також розповіли: «До АВМ звернулися керівники господарств – членів асоціації – з вимогою негайно втрутитися у кризову ситуацію, спричинену стрімким та одночасним зниженням закупівельних цін на молоко-сировину по всьому ринку. Згідно нових протоколів, отриманих молочнотоварними фермами від переробних заводів, ціни на молоко від 16 квітня знизяться до 8,50-8,70 грн/кг, що складає понад 10% падіння від початку року».

«Таке зниження є критичним для виживання молочного скотарства, оскільки операційна собівартість виробництва молока впродовж 2017 виросла більш ніж на третину і в січні 2018 досягла 8,5-9 грн/кг молока. Масово та одночасно знижують закупівельні ціни на молоко, в першу чергу, молокопереробні компанії із транснаціональним корінням, для яких Україна здебільшого виступає як ринок збуту і які не зацікавлені у розвитку вітчизняного молочного скотарства», – поінформували також у АВМ.

«Крім того, варто відмітити, що виробництво молока з року в рік скорочується. За підсумками 2017 року в Україні було вироблено 10,3 млн. тонн молока, що на 53 тисячі. тонн менше, аніж у 2016 році та на один мільйон тонн менше докризового 2013-го року. Поголів’я корів скорочується ще більшими темпами – за підсумками 2017 року чисельність худоби скоротилася на 4,5% та склала два мільйони голів», – розповіли також у АВМ.

«Асоціація виробників молока вбачає зговір у діях молокопереробних заводів, крім того, вважає настільки стрімке зниження цін безпідставним, адже ціни на готову молочну продукцію в супермаркетах не падають, а по низці позицій продовжують зростати. До того ж, на світових молочних біржах ціни на молочну продукцію майже по всіх позиціях ростуть, підтвердженням того є ріст Індексу цін на молочні продукти ФАО. В березні 2018 року він склав 197,4 пункту, що на 6,2 пункту (3,3%) вище лютневого показника», – повідомили також у АВМ.

«Під найбільший удар через змовницькі дії молокопереробних заводів потрапили високотехнологічні господарства, що виробляють молоко ґатунку екстра, якого на українському ринку і так не вистачає – за підсумками 2017-го, лише 16,4% від загального об'єму молока, що надійшло на переробку. Оскільки, наразі, різниця в цінах між ґатунками мізерна, це не спонукає господарства працювати над якістю виробленої сировини, що, в результаті, згубно вплине на імідж української молочної продукції на світовому ринку і на здоров'я українців, які будуть змушені споживати молочні продукти низької якості. Більш того, згадані обставини штовхають господарства до повного згортання молочного напрямку», – поінформували також у АВМ.

«Асоціація виробників молока просить Антимонопольний комітет України прийняти рішення щодо визнання вищезазначених дій як таких, що порушують права суб’єктів господарювання (господарств-членів Асоціації виробників молока), а також прийняти рішення, щодо припинення та усунення наслідків такого порушення. АВМ наголошує на важливості врегулювання питання закупівельної ціни на молоко та закликає своїх колег по цеху – переробників до спільного вирішення даної ситуації. Адже її ігнорування призведе до плачевних результатів: вирізання поголів'я великої рогатої худоби (ВРХ), наслідком чого буде не лише втрата українського тваринництва, а й тисяч робочих місць на фермах; знищення українського молочного бізнесу у зв’язку з відсутністю вітчизняного виробника; завищена ціна на молочну продукцію для населення, адже молоко буде імпортуватися до України», – повідомили також у АВМ.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів