Архів новин

«Мер в Україні – це бюро з вирішення екстремальних проблем» – Садовий

Міські голови в Україні обираються громадою і відповідно мали б представляти лише її інтереси. Водночас українські мери виконують функції, делеговані державою, і залежать від багатьох рішень центральної влади. Наскільки це дозволяє їм бути незалежними, сильними, який стиль роботи і життя сповідують? Які інтереси вони лобіюють – власні, громади, бізнесового чи кримінального клану, що підтримав їх на виборах?

Ще до обрання міським головою Львова Андрій Садовий стажувався за кордоном, знайомився з досвідом роботи європейських мерів. І ще до виборів асоціював себе людиною проєвропейських поглядів, із амбіціями створити відкритий для світу Львів і комфортний для львів’ян. Ідеалом для нього у роботі є колишній мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані.

«Завжди користаюсь нагодою спілкуватись з мерами. Якщо говорити, чим відрізняються міські голови в Україні і в країнах ЄС, то тим, що ми проходимо процес становлення, формування, і ми маємо швидко перехворіти всіма хворобами, якими дорослі цивілізації хворіли сто років тому, – каже Андрій Садовий. – Мер в Україні – це бюро з вирішення екстремальних проблем, які щодня потрібно вирішувати і умудрятись знаходити час на стратегічні питання. Мери Варшави, Парижа, Берліна мають більше часу для стратегії, бо поточні питання врегульовані. Але і там, і тут – це велика відповідальність. Робота міського голови – це життя в акваріумі, тебе постійно бачать, зранку до вечора, часто по тобі формують думку про місто і це дуже велика відповідальність».

Львівського мера можна зустріти на вулиці, бо ходить пішки, як і раніше. Львів’яни можуть при зустрічі навіть з ним порозмовляти. Родина міського голови, який разом із дружиною виховує п’ятьох синів, мешкає в елітній багатоповерхівці у квартирі площею близько 160 квадратних метрів. Згідно з декларацією, торік основним доходом мера була зарплата, а це більше ніж 88 тисяч гривень, тобто понад сім тисяч гривень на місяць. Але не мер, а його дружина принесла дохід у сім’ю, згідно з оприлюдненою декларацією.

Всі акції медіа-холдингу (радіо, телеканалу і сайту) мер переписав на дружину. Торік Катерина Садова, яка займається доглядом дітей, заробила понад 3 мільйони 600 тисяч гривень, згідно з оприлюдненою декларацією. Із них 500 тисяч – зарплата, близько 140 тисяч – дохід від відчуження рухомого та нерухомого майна, 3 мільйони гривень – дохід від відчуження цінних паперів і корпоративних прав. А ще родина має у власності автомобіль Mersedes Benz Viano 2012 року випуску.


Транспортна реформа – провал львівського мера

Сам міський голова Львова зауважив Радіо Свобода, що 90% поставлених перед собою завдань ще потрібно йому вирішувати, і цим Андрій Садовий обмежився в оцінці своєї діяльності вже в другій каденції.

Втім, експерти закидають міському голові, що він більше займається власним піаром, аніж господаркою, майстерно перекидає відповідальність з себе на державу чи область, зокрема, щодо вирішення проблеми зі сміттям у місті, утриманням нового стадіону, будівництво якого, як стверджує чимало львів’ян і райців, міський голова мав просто не допустити.

Самі ж городяни найбільше закидають мерові запровадження так званої транспортної реформи, яка переросла у справжній колапс у місті, і мешканці донині страждають від цих змін. Попри численні заяви мера про розвиток туризму у Львові, як пріоритетної діяльності, самі ж мешканці не почуваються комфортно в місті, що перетворюється на місто фестивалів пампуха, сиру і вина, а нерухомість у центральній частині міська влада розпродала під ресторани і кав’ярні, відвівши городянам переважно роль обслуговувального персоналу.

Та все ж мера Андрія Садового називають сильною особистістю і найбільшим його успіхом вважають організацію роботи прес-служби, яка займається піаром як діяльності міського голови, так і його команди, якій відчутно бракує професійності, за різними оцінками. Лояльні до міського голови ЗМІ створюють лише позитивний образ львівської мерії і міського голови, зокрема, творячи віртуальний образ безпроблемного європейського міста в Україні.


Львів’янам бракує господаря в місті

Тим часом львів’яни по-різному оцінюють роботу свого мера, якому довірили представляти свої інтереси:

– Поганого нічого не зробив, але й доброго теж. Дороги нікудишні, багато обіцяв, але нічого такого не зробив.

– Якось так до «Євро» дороги були зроблені, але був би інший мер, теж би те саме робив. Ми в ту кухню не влазимо, але на ці гроші можна було більше зробити. На початку завжди гарно, але він напрямок має свій.

– Із нами ніхто не рахується.

– Не знаю, чи це мера стосується, але у нас давно проблеми зі сміттям, і це не вирішено.

– Ми не знаємо, які функції мер виконує. Може, десь це й написано, але люди цього не знають. Мер не один, він має команду, якщо люди на своїх місцях нічого не виконують, десь ходять по «кавах», вирішують свої питання, то як це все може працювати, коли ніхто не хоче працювати з них?


Інтереси громади поступаються бізнесовим?

На сьогодні корпус міських голів в Україні дуже різноманітний – від людей цілковито радянського мислення і менталітету до молодих недосвідчених і нездорово амбітних осіб, від сильних особистостей і до слабких. Для багатьох посада міського голови, зрештою, як для багатьох депутатів статус парламентаря – це можливість поліпшити добробут власної родини: як правило, вирішують свої житлові проблеми і бізнесові справи.

На початку відновлення незалежності головами тоді ще рад і виконкомів були люди більш професійні, відповідальні і цілісні в управлінні, з присутнім внутрішнім цензором щодо відповідальності перед громадою, стверджує колишній мер Львова (1994–2002 років), екс-міністр уряду Юлії Тимошенко Василь Куйбіда, який захистив дисертацію на тему місцевого самоврядування в Україні. Кланові системи управління, коли бізнес, тобто кримінал, захопив представницькі органи місцевого самоврядування і контролював виконавчі, з’явились на початку 2000 року, каже Куйбіда.

«Тоді на посади голів селищних, міських рад балотувались люди, які мали мотивацію не працювати для громади, самореалізуватись через роботу для громади, а йшли на прохання кланів. Яскравий приклад – Крим чи Донеччина. Але ця пошесть вже вразила всю Україну. Особливо, коли ціна на землю стрибнула вгору, земельні скандали поширились по всій Україні. Як може бути суспільство успішним чи держава при такій корупції?» – наголосив Василь Куйбіда.

Однак у нинішніх умовах корупції, недосконалого законодавства про вибори міських голів, посиленні централізації влади, політичному протистоянні міським головам важко бути незалежними і сильними, винятково служити інтересам громади.

Радіо Свобода

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів