Земельний банк допоможе українському селу

Рональд Гусман, експерт з управління ризиками (Нідерланди)

22:43 28 жовтня 2013 р.

Використання землі для забезпечення кредиту зменшує ризики для аграріїв та є інструментом залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій в АПК.

Використання Земельного банку, що заплановано в Україні,  давно і широко відомо в світі і дає переваги аграріям, у яких немає при використанні в якості застави майбутнього врожаю, нерухомості чи обладнання. 

Цю систему можна використовувати як успішний інструмент для аграрної компанії, з огляду на те, що це зменшує ризики. Якщо, наприклад, фермер вирощує різні види культур і складно передбачити попит на ці культури в майбутньому, він може сказати: я хочу трохи зменшити цей ризик. І тут один із варіантів - віддати землю під заставу та отримати фіксовану суму коштів, яка йому необхідна.

Система гарантування кредиту такою цінною заставою, як земля, активно залучатиме не тільки вітчизняні, але й іноземні інвестиції в агрогалузь.

Іноземні інвестори, які зацікавлені Україною, завжди оцінюють ризики інвестицій в Україну і уважно придивляються до того, що там відбувається. Якщо компанія або фермер хоче взяти кредит і віддає землю під заставу, це зменшує ризик такої інвестиції. Тому закордонні інвестори вбачатимуть менше ризику в тому, щоб інвестувати в українські компанії. Це допоможе залучити закордонний капітал в Україну.

 

Канал БТБ