Українські заробітчани змінюють курс, - УАЦ

16:09 9 жовтня 2016 р.

На першому місці за кількістю українських мігрантів серед європейських країн є Польща.

"Після Майдану кількість українських заробітчан в Росії зменшилася як мінімум на 30 відсотків", - заявив DW президент Українського аналітичного центру (УАЦ) Олександр Охріменко. Щоправда, майже одночасно почався новий процес - із зони конфлікту на Донбасі до Росії прибули біженці. На початку 2016 року в ФМС заявили, що з початку конфлікту на Донбасі в Росії осіло близько одного мільйона українських громадян. На сьогоднішній день, за даними Головного управління з питань міграції МВС, в Росії перебуває 2,5 мільйона українців, з них працездатного віку (від 18 до 59 років) - 1,9 мільйона осіб.

Для того, щоб отримати право працювати в Росії, мігранти з України та країн СНД повинні придбати патент, що дозволяє офіційно працевлаштуватися. Той, хто готовий піти цим шляхом, знаходить можливість знайти роботу в різних галузях. "Дуже багато українців працюють в Західному Сибіру на нафтопромислах. Це пішло з часів СРСР, коли із Західної України цілими селами їздили працювати до Західного Сибіру вахтовим методом. Традиція досі залишається", - розповідає Охріменко.

Також, за його словами, після початку війни на Донбасі українці активно виїжджали працювати в Кузбас. "Є й ті, хто осів у великих містах, зокрема і в Санкт-Петербурзі та Москві, де вони працюють в банках, в ІТ сфері. Раніше основною сферою зайнятості було будівництво, але зараз це змінилося", - говорить експерт.
На будівництві задіяні здебільшого нелегальні мігранти. Як розповів DW виходець з України Олександр, який живе в Росії з 2008 року, він заробляє підробітками на котеджних будівництвах, легалізуватися не збирається і знає багатьох співвітчизників з аналогічною долею.

За його словами, багато чоловіків заробляють і на великих будівництвах. Жінки, що нелегально приїжджають до Росії з України, вважають за ліпше зупинятися в великих містах, де легко "загубитися" і знайти роботу в соціальній сфері - доглядальницями, нянями, покоївками. Оцінити число таких мігрантів вкрай важко.
Якщо виходити з обсягу зароблених коштів, значна частка яких, як правило, відправляється рідним, що залишилися в Україні, можна констатувати, що число заробітчан з України в Росії скоротилося.

Як розповів DW директор сервісу "Золота Корона - Грошові перекази" Іван Сітнов, у доларовому еквіваленті за підсумками першого кварталу цього року обсяг переказів в Україну скоротився порівняно з першим кварталом 2013 року в 3 рази, в рублевому - приблизно на 10 відсотків.
"Якщо в 2013 році, згідно з даними Банку Росії, з РФ в Україну фізичними особами за всіма системами грошових переказів було відправлено майже 3,5 мільярда доларів, то в 2015 році лише 1,2 мільярда, - каже Сітнов. - Знизилася в доларовому еквіваленті і середня сума грошового переказу, що відправляється з РФ в Україну: в 2014 році середній переказ за системою "Золота Корона" становив 394 долари. За підсумками першого півріччя 2016 року середній чек дорівнював 202 доларам". У середньому українські заробітчани заробляють в Росії 25-30 тисяч рублів, або 345-415 євро.

Ще одна тенденція, що стала актуальною для української міграції - зміна пріоритетів при виборі країни для працевлаштування. "Тепер люди більше прагнуть до Євросоюзу", - зазначає Олександр Охріменко. Особливо це стосується молоді. На першому місці за кількістю українських мігрантів серед європейських країн є Польща: за даними посольства України в цій країні, з 2014 року польські консульські установи видають щорічно на 30 відсотків більше віз для українців, ніж раніше.


DW