Україні треба себе продавати – Пономарьов

10:45 7 липня 2015 р.

«Очі світу прикуті до України і Захід усвідомлює її потенціал - це треба використати!» - наголошує депутат Держдуми Російської Федерації і опозиціонер.

У Вашингтоні готуються до проведення українсько-американського Інвестиційного форуму. Очікування у обох сторін – великі. Адже попередній, у Нью-Йорку, показав, що іноземні компанії зацікавлені вкладати гроші в Україну, попри війну та складну економічну ситуацію.

У інтерв'ю «Голосу Америки» російський опозиціонер та економіст розповів, що Україна недопрацьовує у роботі з іноземними інвесторами, а саме від цього значною мірою залежить її майбутнє. Пономарьов переконаний - владі України варто саме зараз скористатись тим позитивним піаром, який створено навколо України у західних ЗМІ, політичних та бізнес колах, аби привести в країну інвесторів.

​​«Це найважливіше, що є на сьогоднішній день. Україні треба себе продавати. У хорошому розумінні слова. Україна мала такий великий обсяг позитивного піару на CNN, на всіх телеканалах по всьому світі! Люди нарешті стали розуміти, що є така самостійна країна, що вона не частина Росії, не частина Радянського Союзу. І це треба використати. І це той напрямок, де українське керівництво трохи недопрацьовує. Воно настільки занурено у внутрішні проблеми. А робити треба більше. Те, що дуже активно та позитивно робить Саакашвілі. Він продавав Грузію дуже активно інвесторам. Зараз він вибудував реально величезну чергу інвесторів в Одеську область. Але Одеської області мало, треба, щоб це відбувалося в масштабах країни», -  вважає Пономарьов.

Пономарьов, свого часу віце-президент ЮКОСа, нині консультує українську владу в енергетичній сфері та намагається привести компанії, які зайнялись видобутком в Україні. Каже, за розвиток внутрішніх енергоресурсів братися треба уже зараз, негайно.

«Видобуток – це інерційний процес. Якщо ним активно займатися зараз, то конкретний результат буде тільки через два, три роки. І це треба робити, тому що іншої альтернативи нема. І це насправді і корисно і для Росії. Те, що «Газпром» залишається монополістом і заробляє в Україні набагато більше, ніж він заробляє в самій Росії, це напряму його стимулює замість того, що займатися газифікацією російських регіонів, гнати газ на експорт. Якщо приперти до стінки, якщо у нього не буде тих легких грошей, який він висмоктує з усіх країн-сусідів, тоді від того виграють і російські регіони та громадяни».

​​«Зараз вони приречені на провал. Зараз літній період, споживання низьке, тому можна кілька місяців ще торгуватися. Зрозуміло, всі сторони торгуються. Так що це як завжди буде до останнього моменту».

Пономарьов нагадує, у грудні минулого року у США був прийнятий Закон на підтримку свободу України, який виділяє 50 мільйонів доларів на забезпечення енергетичної безпеки України. Досі за цими грошима ніхто не прийшов.

«Спочатку повинна виникнути ідея. Потім повинно з’явитися слово. Потім повинна виникнути дія. На даний момент ситуація така. Конгрес ці гроші виділив. За ними ніхто не приходить. На мій погляд це дуже важливо. Україна бореться за гроші на зброю, на летальні озброєння та поставки, що насправді я вважаю набагато розумніше було б отримати від Європи, ніж Америки. По-перше, це дешевше, по-друге більш сумісні стандарти озброєння... Але ця історія з енергетикою, про неї менше говорять, це велика і важка праця. Саме тому цим по великому рахунку ніхто не займається, а треба», - каже Пономарьов.

Війна колись закінчиться, каже Пономарьов, а будувати майбутнє треба вже зараз, не зволікаючи. Тим більше, що очі світу зараз прикуті до України, і Захід усвідомлює її потенціал.

Голос Америки