Системи ЄС та Євразії в майбутньому повинні об'єднатися

Паскаль Ламі, екс-гендиректор СОТ.

01:07 22 вересня 2013 р.

Україна перебуває в доброму становищі між двома союзами, в яких різні стандарти.

Україна повинна вибрати між двома моделями. Перша з них - модель, якої дотримуються члени ЄС або євразійського співтовариства, зокрема - Німеччина, Франція, Казахстан. У рамках цієї моделі функції визначення торгової політики по суті передаються наднаціональному органу. Другої моделі дотримуються Мексика, Норвегія, Швейцарія, Канада та інші країни. Вона припускає, що країна зберігає суверенітет торгової політики і пристосовується до умов та правил торгівлі у глобальному і регіональному масштабах.

Для України оптимальною є друга модель - модель збереження суверенітету торгової політики. По-перше, тому, що торгові умови в Україні являють собою суміш, яка якісно, а часом досить істотно відрізняється як від торгових умов в Європі, так і від торгових умов в Євразії. По-друге, товарообіг України приблизно в рівних пропорціях поділений між ЄС і Євразією. Нарешті, на торгівлю в Україні впливають нетарифні бар'єри.

Україна перебуває в доброму становищі між двома союзами, в яких різні стандарти. Але на певній стадії відбудеться конвергенція цих стандартів. Системи ЄС та Євразії в майбутньому повинні об'єднатися під однією парасолькою і забезпечити конвергенцію торгових систем.

 

 

YES