Гройсман спростував Бальцеровича

22:35 5 листопада 2016 р.

Уряд відповідально підійшов до ініціативи підвищити удвічі мінімальну зарплатню з 2017 року, - запевняє прем'єр-міністр Володимир Гройман. Під час виступу у парламенті він заявив, що в економці є гроші на це.

Прем'єр наголосив, що, за урядовими розрахунками, підвищення "мінімалки" не спричинить інфляції: "Рішення про підвищення зарплати до 3 200 гривень є абсолютно збалансованим і не потребує жодних верстатів, друкування грошей – і не призведе до будь-якого непланового розвитку інфляції в нашій країні".

Поки що ж, за інформацією міністра соціальної політики Андрія Реви, близько 30% працівників в Україні отримують зарплатню, меншу за 2000 грн. Урядовець також наголосив, що до ці категорії також належать і майже 50 тис. керівників приватних підприємств, які отримують менше від 1450 грн на місяць. "За даними Пенсійного фонду, 47 тис. керівників приватних підприємств в Україні нараховують собі зарплату в розмірі 1450 грн". Така зарплата дозволяє скористатися правом на соціальну податкову пільгу при сплаті податку на доходи фізичних осіб. Відтак, в уряді сподіваються, що рішення про підвищення мінімальної зарплатні до 3200 грн дозволить, серед іншого, вивести певні обсяги зарплат із "конвертів" та збільшити надходження від ЄСВ та податку на доходи фізичних осіб.

Як заявляв раніше віце-прем'єр з питань соціальної політики Павло Розенко, уряд розраховує, що завдяки підвищенню мінімальної зарплатні до 3200 грн надходження від ЄСВ до Пенсійного фонду також зростуть на 7-10 млрд грн. А це,  своєю чергою, за розрахунками уряду, дасть можливість розпочати "осучаснення пенсій". Деталі цього процесу урядовці обіцяють оприлюднити найближчим часом.

Крім того, за словами міністра соціальної політики Андрія Реви, урядові плани щодо збільшення мінімальної зарплатні дозволять виправити ситуацію, коли офіційний прожитковий мінімум є вдвічі меншим за його реальний рівень. "Якщо у нас у січні 2014 року затверджений законодавчо прожитковий мінімум відрізнявся від фактичного лише на 11,5%, то зараз співвідношення 50 на 50", - заявив урядовець у парламенті. Збільшення "мінімалки" дозволить збільшити і зарплату бюджетників, - каже міністр соцполітики: "Зростуть оклади працівників бюджетної сфери. У середньому зростання становитиме 50%".

Напередодні уряд затвердив свої пропозиції до проекту бюджету на 2017 рік, аби передати їх на розгляд парламенту до другого читання. Урядовці кажуть, що зміни, окрема, передбачають і підвищення "мінімалки" із 1600 до 3200 грн - удвічі порівняно із тим, що пропонувалося у проекті до першого читання.
Одночасно із цим уряд подасть до парламенту і пропозиції щодо "відв'язки" деяких показників від "мінімалки", від якої, наприклад, залежать заплати працівників прокуратури, суддів та низки інших посадовців. Як заявив Андрій Рева, пропозиції уряду щодо підвищення "мінімалки" "стануть можливі тільки у тому випадку, якщо Верховна Рада погодиться одночасно з певними законодавчими змінами".

Разом із тим оглядачі зауважують, що урядові варто ретельно підрахувати, як вплине різке підвищення мінімальної зарплати на інфляцію, оскільки через тарифну сітку це підвищення впливатиме і на більшість зарплат в країні. Експерти також пропонують зважити, чи не призведе це до звільнення частини працівників, які зараз отримують зарплати менші, ніж 3200 грн.

Минулого тижня співголова Стратегічної групи радників Лєшек Бальцерович заявив, що запропоноване українським урядом підвищення мінімальної зарплати вдвічі стало "неприємним сюрпризом", про який не знали радники і міжнародні партнери України. Він також зауважив, що вони не мали можливості ознайомитися із розрахунками, на які спирається це рішення.

Про це повідомило Бі-Бі-Сі.

 

BBC-Україна