Тиждень музики Мирослава Скорика

Прес-конференція

4 жовтня 2013 р. 14:00

Місце проведення: фойє Львівської філармонії, вул. Чайковського, 7.

  • 0
  • 756

З нагоди 75-річчя з дня народження видатного українського композитора, Героя України, Народного артиста України Мирослава СКОРИКА


У прес-конференції беруть участь:

Володимир СИВОХІП – генеральний директор Львівської філармонії
Мирослав СКОРИК - композитор-ювіляр
Марія ТКАЧИК – скрипалька
Іванна ГУСАР – скрипалька
Назарій ПИЛАТЮК – скрипаль


З 20 до 27 жовтня у Львівській філармонії пройде цикл ювілейних авторських концертів Народного артиста України, Героя України, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка, композитора Мирослава Скорика. «Тиждень музики Мирослава Скорика» присвячений 75-річчю видатного українського композитора. «Його непересічна роль у формуванні українського музичного мистецтва від шістдесятих років до сьогодні не викликає більше сумніву ні в кого, хто уважно і доброзичливо стежить за панорамою вітчизняної культури» — стверджує музикознавиця Любов Кияновська. Автор симфонічної музики, трьох фортепіанних концертів, восьми скрипкових, концерту для віолончелі з оркестром, опери «Мойсей», кантат для хору й симфонічного оркестру, творів для камерного оркестру, музики до кінофільмів (зокрема до знаменитих «Тіней забутих предків»), вишуканої камерної музики, а також ґрунтовних музико-теоретичних розвідок — все це далеко не вичерпний перелік творчих здобутків Мирослава Скорика. В музиці маестро знайшли своє віддзеркалення і біблійно-філософські мотиви, і елементи яскравої народно-архаїчної мелодики українських Карпат, і сміливі джазові прийоми, і модерні засоби виразу.
Творча постать Мирослава Скорика надзвичайно багатогранна, тому не дивно, що такою ж багатогранною буде програма ювілейних концертів. Розпочнеться «Тиждень музики Мирослава Скорика» музичним вечором, на якому прозвучать його вісім концертів для скрипки з оркестром у виконанні восьми солістів, серед яких є і скрипалі, яким маестро присвятив свої концерти (№4 виконає Юрій Мазуркевич, №5 — Олег Каськів, №7 — Назарій Пилатюк, №8 — Катаріна Фейер). Солісти виступатимуть у супроводі Академічного молодіжного симфонічного оркестру «INSO-Львів», а диригуватиме автор.
Особливу ауру матиме концерт 22 жовтня — адже звучатимуть твори із вкрапленнями джазу (цей естетичний вектор є одним із провідних у творчості Мирослава Скорика): цикл «П'ять джазових п'єс» для фортепіано і струнного оркестру, цикл «Три екстравагантні танці» для двох фортепіано з оркестром, а також інші твори. Особливим цей концерт буде ще й тому, що маестро не лише диригуватиме оркестром, а й сам виконає на фортепіано частину композицій. Окрім того, в концерті візьмуть участь піаністи Йожеф Єрмінь, Оксана Рапіта і Мирослав Драган; акомпануватиме солістам струнний склад Академічного молодіжного симфонічного оркестру «INSO-Львів».
Зовсім іншу сферу творчості Мирослава Скорика буде озвучено на концерті 23 жовтня. Винятово хорова музика маестро звучатиме у виконанні Галицького академічного камерного хору під керівництвом Василя Яциняка. Значна частина концерту буде присвячена сфері духовної музики — звучатиме духовний концерт «Реквієм», окремі частини з Літургії св. Іоана Золотоустого, а також Псалом № 53 «Боже, спаси, суди мене» на текст віршованого перекладу Т. Шевченка.
24 жовтня камерний оркестр «Академія» виконає програму з транскрипцій Мирослава Скорика для камерного оркестру творів інших композиторів. В аранжуванні Мирослава Скорика звучатимуть, зокрема, твори Астора П'яццоли, Джорджа Гершвіна, Ейтора Вілла-Лобоса, Скотта Джопліна та інших. Диригуватиме концертом народний артист України Ігор Пилатюк, а партію сольної скрипки виконає Назарій Пилатюк.
Симфонічні та вокально-симфонічні твори маестро прозвучать 25 жовтня у виконанні Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії та Державної заслуженої академічної хорової капели «Трембіта»; диригуватиме народний артист України Ігор Пилатюк. У концерті прозвучать дві кантати для хору, солістів та симфонічного оркестру («Гамалія» на слова Т. Шевченка і «Весна» на слова І. Франка), симфонічна поема «Вальс», а також транскрипція для симфонічного оркестру твору М. Колесси «Пасакалія, скерцо і фуга».
Завершиться «Тиждень музики Мирослава Скорика» постановкою опери «Мойсей» у Львівському національному театрі опери та балету ім. С. Крушельницької 27 жовтня.

Контактна особа: Ольга Максим’як, відділ реклами та маркетингу Львівської філармонії
тел.: 0981301061, 0676734210

До теми