Презентація проекту ГО «Не будь байдужим!» «С.Е.К.С. у школі»

Дискусія

14 вересня 2013 р. 14:00

Місце проведення: Палац мистецтв, вул. Коперника, 17 (студія «ФОРА», цокольний поверх, зал 2)

  • 0
  • 1069

Найскандальніший проект  про українську літературу в середній школі  «С.Е.К.С.» у рамках письменницької дискусії на тему «Сучукрліт у школі: Уроку не буде?»

Чи здатна сучасна українська література вийти зі свого ґетто до українських школярів? Як реагують учні на уроки про непристойний сучукрліт і ким виростуть вони після цього взагалі? Що насправді думають діти про україномовних авторів? Чи хочуть сучасні українські письменники побачити себе в шкільному підручнику з української літератури? Чи спроможні представники красного письменства стати цікавими для підлітків з Борщагівки (Київ) чи Кічкаса (Запоріжжя), а тим більше - з «заповідників чужого»: Криму й Донбасу?  Невже «какіє-то пісатєлі» здатні «завести» покоління айподів і айфонів де-факто, а не в теорії?!

Учасники: Світлана Пиркало, Ірена Карпа, Сашко Ушкалов, Юрко Іздрик, Антон Санченко, вчителі та школярі

Під час дискусії буде презентовано проект «С.Е.К.С. (Сучасне Епатажне Креативне Слово)» - серію уроків про сучасну українську літературу в старших класах українських шкіл, які проводять учасники громадського руху «Не будь байдужим!». З заняттями про сучукрліт студенти-філологи вже побували в київських та вінницьких школах навесні 2007 і 2013 років (залучено 80 загальноосвітніх закладів). Цьогоріч восени такі уроки повинні відбутися в чотирьох обласних центрах України: Сумах, Харкові, Сімферополі та Запоріжжі. На заняттях про сучукрліт волонтери НББ  намагаються похитнути уявлення про українську літературу як суцільні «депресняк» і «патріотичні жалі», продемонструвавши, що українські письменники бувають живі та цікаві.

Довідка про НББ
Всеукраїнський громадський рух «Не будь байдужим!» («НББ») - єдина в Україні громадська організація, яка системно працює задля знищення совковості (а) та шароварщини (б) на рівні окремого українця та цілої держави. За 8 років існування ми зібрали спільноту небайдужих професіоналів, яка під гаслом «Ні - Малоросії! Зробимо країну Україною!» провела близько 150 яскравих акцій. Рух не є політичним, він нікого не рекламує, не був і не буде пов’язаним із жодними політичними силами. Активістами руху є звичайні українці та найвідоміші музиканти, письменники, спортсмени, дизайнери одягу, журналісти. Вони ставлять на меті подолати негативні стереотипи щодо колгоспності української мови, маргінальності української історії та неповноцінності української культури.                                                                            

До теми