Фестиваль “Ковчег дружби” - підтримка життя будинку для осіб з розумовою неповносправністю

Прес-конференція

6 липня 2017 р. 12:00

Прес-клуб, пр. Т. Шевченка, 11, 2 поверх

  • 0
  • 519

Учасники:
•    Наталя Критович, координатор зовнішніх зв'язків ГО "Лярш-Ковчег";
•    Уляна Кудла, координатор будинку тимчасового підтриманого проживання "Витанія" ГО "Лярш-Ковчег";
•    Мирон Пелих, людина з особливими потребами, учасник програм ГО "Лярш-Ковчег".
 
9 липня у Парку культури і відпочинку ім. Богдана Хмельницького відбудеться фестиваль “Ковчег дружби”.
Програма фестивалю:
14.00-20.00 – ярмарок виробів людей з розумовою неповносправністю
14.00-19.00 – стіл взаємодопомоги «Лярш-Ковчегу»
14.00-18.00 – дитяча зона (малювання казки на асфальті, клоуни)
14.30-18.30 – майстер-класи з петриківського розпису, виробів з фетру, миловаріння, жестової мови, арт-терапія з психологом
15.30-17.30 – банси
18.00-18.30 – театральна вистава за участю людей з розумовою неповносправністю
18.30-22.00 – концерт (Piano, Віктор Винник (гурт «Мері»), Орест Прус (гурт «Навігатор»), Zion та інші).
 
Довідка від організаторів
ГО «Лярш-Ковчег», яка працює з людьми з розумовою неповносправністю, цього року вперше проведе фестиваль «Ковчег дружби». Захід покликаний показати львів’янам і гостям міста дари людей з особливими потребами, а також зібрати кошти на функціонування будинку тимчасового підтриманого проживання «Витанія» ГО «Лярш-Ковчег» на наступний 2018 рік.
 
До «Лярш-Ковчегу» належить 63 людей з розумовою неповносправністю, яких в спільноті називають друзями, та 30 асистентів. Загалом ГО «Лярш-Ковчег» об’єднує чотири творчі майстерні та денну програму для осіб з глибокою розумовою неповносправністю, будинок підтриманого проживання та координаційний офіс. Майстерні розташовані в різних районах міста. В них щодня люди з особливими потребами отримують соціально-побутові навички, разом з асистентами виготовляють різні вироби: декоративні свічки, ікони, намисто з бісеру, вироби з вовни, вітальні листівки та інше.
 
Денна програма - це програма соціально-побутової адаптації для осіб з глибокою формою розумової неповносправності. В будинку підтриманого проживання має змогу одночасно проживати четверо друзів, а також асистенти, які їм допомагають. Щотижня в будинок заселяють нових друзів, щоб разом з асистентами практикувати самостійне життя, а також набувати соціально-побутових навичок. Разом готують сніданки та вечері, вчаться прибирати, підтримувати особисту гігієну. Асистенти та друзі «Ляршу» беруть участь у різноманітних заходах міста, відвідують музеї, концерти, театри і навіть діляться своїми знаннями, проводячи майстер-класи з виготовлення свічок, мила, листівок.
«Лярш-Ковчег» у Львові – це перша спільнота Ляршу в Україні, яка офіційно стала членом Міжнародної Федерації Лярш у 2008 році. У світі спільнота Лярш існує з 1964 року, коли Жан Ваньє разом з о. Томою Філіпом запросили двох розумово неповносправних чоловіків із державного закладу жити разом у селищі Троллі. З цієї першої спільноти, яка була започаткована у Франції і мала римо-католицьке коріння, розрослося багато спільнот в різних культурних та релігійних традиціях. Сьогодні Лярш – це міжнародна федерація, яка об’єднує 149 спільнот в 37 країнах світу на 5 континентах.

DailyLviv.com

До теми