Християни в Україні найбільше моляться після 70-річчя

18 липня 2016 р.

  • 0
  • 1077

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) опублікував результати всеукраїнського опитування громадської думки, проведеного у третій декаді травня 2016 року.

80% респондентів зазначили, що належать до християнства; 12% - що не належать до жодної релігії, але є віруючими людьми. Майже 6% повідомили, що не належать до жодної релігії i не є вірянами. Про належність до інших релігій, зокрема буддизму та ісламу, заявили менше 0,6% опитаних.

Щодо конфесійної належності - найбільше опитаних (46%) сказали, що належать до Української православної церкви Київського патріархату. 22% заявили, що вірують, але не належать до жодної конфесії. 13% повідомили про належність до УПЦ Московського патріархату.

Водночас молилися вдома хоча б один раз упродовж останнього тижня 44% (своїми словами, за молитовником, інакше), а впродовж останнього місяця - 62% респондентів. Жінки значно частіше зазначали більш нещодавній час молитви вдома (своїми словами, за молитовником, інакше), ніж чоловіки, літні люди – значно частіше, ніж молодь. 55% жінок і 31% чоловіків зазначили, що молилися вдома хоча б один раз упродовж останнього тижня. Відсоток чоловіків, які ніколи не молилися вдома, у 2,5 рази перевищує відповідний відсоток жінок (25% чоловіків і 10% жінок).

Відсоток людей найстаршої вікової категорії, які молилися бодай один раз упродовж останнього тижня, майже вдвічі переважає аналогічний відсоток серед молоді: 66% респондентів віком 70 років і старші та 34% тих респондентів, яким 18-29 років.

Соціально-демографічні характеристики вірян двох найчисельніших українських православних церков - Київського і Московського патріархатів - значною мірою подібні (відсутні статистично значимі відмінності за віком і поділом на сільське та міське населення; відмінності за рівнем освіти та доходів і за преференцією щодо мови спілкування значимі, але невеликі – вони значимі з імовірністю 0,95, але не з імовірністю 0,99). Попри відмінності в розподілі за макрорегіонами, за національною ідентичністю і поглядами щодо зовнішньої політики, переважна більшість вірян обох церков вважають себе «лише українцем/українкою» (без поєднання з російською або іншою ідентичністю) - 90% вірян УПЦ КП та 76% УПЦ МП.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки з 19 по 31 травня 2016 року. Методом особистого інтерв'ю (при зустрічі) опитано 2014 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим та окупованої частини Донецької та Луганської областей) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років, за винятком територій, які не контрольовані Україною (у Луганській та Донецькій областях опитування проводили лише на територіях, контрольованих Україною; на території Автономної Республіки Крим опитування не проводили).

КМІС

До теми

18:37 16 квітня 2020 р.

Цілюща сила молитви

"Концентруючись на позитивних образах і уявленнях (чи то "Бог","Аллах" або "Будда"), віруючі внутрішньо налаштовуються на очікуваний позитивний ефект - і таким чином йому сприяють. Цей принцип медики описують як "цілющу силу очікування" або ефект плацебо".

Рубрика: Культура

  • 0
  • 17

21:38 17 квітня 2016 р.

Культурний націонал-комсомол, або Чому Кириленка замінили на Нищука

Мистецьке середовище дочекалось: В'ячеслава Кириленка "пішли" з мінкульту. Чим чиновник не догодив діячам культури, і якими є шанси його наступника реформувати галузь, з'ясовувала DW.

Рубрика: Культура

  • 0
  • 1188