Настав час "розумного телебачення"

6 вересня 2013 р.

  • 0
  • 1492

На міжнародному ярмарку електроніки IFA у Берліні з 6 до 13 вересня - прилади майбутнього, що працюють з інтернетом

Холодильник, що повідомляє на Тwitter витрати струму, наручний годинник-комп'ютер, що керує електроплитою. Найновіші зразки техніки можна побачити на міжнародному ярмарку електроніки IFA у Берліні.

Це найвизначніший ярмарок побутової та розважальної електроніки, що доводять цифри. Близько 1500 фірм-учасників з усього світу, 240 тисяч відвідувачів, з них 45 тисяч фахових. Близько 6 тисяч журналістів висвітлюватимуть шестиденний ярмарок у столиці Німеччини.

Голова правління Берлінського міжнародного виставкового центру Messe Berlin Кристіан Ґеке з гордістю каже: "Ми стали торговельним майданчиком номер один". Адже ніде у світі не презентується стільки новинок, як на IFA. І представники фахової торгівлі приїздять до Берліна, щоб побачити саме ці речі. "Тут хочуть знайти те, що потім у продажу принесе прибуток", - пояснює Ґеке.

Телевізори стали неліквідом

Керівництво оцінює розмір замовлень, які укладаються на ярмарку IFA, у 3,8 мільярда євро. Це замовлення, якими торгівля озброюється вже на наступний передріздвяний бум. Перше півріччя 2013-го року не виправдало сподівань торгівців. Обсяги продажу на ринку розважальних та комунікаційних приладів скротилися на три відсотки.

Хоча смартфони, планшети та побутові електроприлади продаються добре, класична розважальна електроніка продавалась на 20 відсотків гірше, каже Ганс-Йоахим Камп, голова наглядової ради Товариства розважальної та комунікаційної електроніки (gfu). "Цей мінус є суттєво вищим, ніж очікувалося", - додав він. На полицях у першу чергу залишались незатребуваними телевізори. Багато німців купили собі нові телевізори 2012 року, напередодні чемпіонату Європи з футболу та через відімкнення аналогового прийому. "Цього року нічого не було, і це призвело до спаду продажів телевізорів на 25 відсотків", - сказав Камп.

Непоінформовані споживачі

Не допомогло навіть телебачення у 3D. Тривимірне телебачення мало стати хітом торгівлі, однак ці прогнози не реалізувалися. Ніхто не сидить по три-чотири години перед телевізором із спеціальними окулярами, пояснює Камп.

Тепер галузь покладає особливі надії на зв'язок між телевізором та інтернетом, тобто Smart-ТВ, "розумне телебачення". Лише у німецьких квартирах вже стоїть п'ять мільйонів таких приладів, до кінця року їх повинно стати сім мільйонів. На IFA стартує медіа-кампанія, що має на меті пояснити споживачам корисність плазмового телевізора як домашнього розважально-комунікаційного центру.

Роз'яснювальна робота потрібна, тому що опитування Федеральної спілки інформаційного господарства, телекомунікацій та нових мас-медіа bitcom показало, що багато німців поки що не можуть розібратися із "розумним телебаченням".

"Ми з'ясували, що понад чверть опитаних непоінформовані про нього, а це завжди погано, - розповідає Камп. – Одна справа мати "розумне телебачення", і зовсім інша – підключити його до інтернету. Це роблять нині лише 58 відсотків споживачів".

Прання із WiFi

Зв'язок з інтернетом, але також комутація окремих приладів між собою є центральним елементом міжнародного ярмарку розважальної електроніки та побутової техніки у Берліні. Вже кілька років на IFA відзначають зростання успіху новинок в сфері пральних машин, холодильників, кавоварок та інших "домашніх помічників". Вони вже стали частиною цифрового стилю життя, який проник скрізь.

В автомобільній галузі цей тренд також присутній. Президент та голова правління Ford Алан Мулаллі стане першим керівником автомобільного концерну, який представить технологічні новинки не на міжнародному автомобільному ярмарку IAA, а на IFA. У тому числі концепткар. На запитання, чому це так, керівник виставкового центру Ґеке відповідає: "Тому що він переконаний, що в автомобільній галузі у майбутньому вирішальним аргументом для продажу буде комутація із мережею та "розум" автомобіля".

На проблемах увага не акцентується

Усе це, звичайно, за умови, що споживачі прихильно поставляться до стрімкого технічного поступу та пов'язаних із цим корінних змін нашого повсякдення. Про те, що наслідки цього не лише позитивні, свідчать скандали із прослуховуванням та крадіжками даних через інтернет. Однак на IFA зворотний бік нового "розумного світу" ролі не грає.

DW.DE

До теми

15:23 6 січня 2023 р.

Путін уже програв війну, яку розпочав ще в 2007 році промовою у Мюнхені

Захід відкинув ультиматум Кремля: російські вуглеводні в обмін на ексклюзивні, особливі, відносини з Росією. Війну вже завершено. Її результат - повна втрата європейського ринку і запуск руйнування всієї російської експортної галузі.

Рубрика: Економіка

  • 0
  • 34

13:18 12 жовтня 2022 р.

Уродженець Львова перекаже Україні $1 млрд за звільнення від санкцій ЄС і Великобританії

The Wall Street Journal повідомило, що Міхаїл Фрідман готовий перевести Україні ще $1 млрд, розраховуючи тим самим пом'якшити санкції, проте сам Фрідман корисливі мотиви заперечує.

Рубрика: Економіка

  • 0
  • 70

10:56 4 серпня 2022 р.

Перевірка благодійників: як не віддати гроші аферистам

Двоякість світу не знає винятків, скільки існує людяне прагнення допомагати ближнім – стільки ж тривають шахрайства і спекуляції на гуманних почуттях. Тому разом з підняттям волонтерського руху в Україні збільшилася й кількість шахрайств.

Рубрика: Економіка

  • 0
  • 21