Китайці захоплять на українські чорноземи?

25 вересня 2013 р.

  • 0
  • 1216

Китайська експансія досягла України. КНР хоче орендувати українські чорноземи на вигідних умовах. Чи готові українці ділитися землею?

Китай незабаром може стати головним інвестором України. КНР має гроші, які дуже потрібні Україні, а українці мають плодородну землю, яка дуже потрібна китайцям, відзначають експерти. "Китай діє стратегічно і веде свою експансію усвідомлено: хто володітиме продовольством, той володітиме світом. Тож КНР в різний спосіб продовжуватиме придбавати землі в світі, в тому числі і в Україні",- впевнений експерт Української аграрної конфедерації, юрист Олександр Поліводський.

Офіційно українська влада наразі заявляє лише про налагодження співпраці з Піднебесною. Зміцнювати китайсько-українські відносини делегували першого віце-премєр-міністра України Сергія Арбузова. У вівторок, 24 вересня, він з офіційним візитом вирушив до Пекіна. Офіційна мета - домовлятися про "залучення прямих інвестицій КНР у реалізацію найбільш перспективних проектів", повідомив Урядовий портал.

Серед перспективних проектів, ймовірно, є сільське господарство, оскільки до Пекіна відправили й міністра агрополітики та продовольства України Миколу Присяжнюка, який там вже заявив, що "об'єднання технічних досягнень і фінансових можливостей КНР з українськими аграрними можливостями можуть допомогти вирішенню глобальної проблеми нестачі продуктів харчування."

Гроші в обмін на землю

Український уряд розраховує на взаємовигідну співпрацю, зокрема фінансову підтримку Піднебесної. Наприкінці минулого року Держбанк розвитку Китаю вже надав Україні кредит в сумі понад 3,5 мільярда доларів на реалізацію енергетичних проектів. Але Києву нині бракує грошей, зазначають експерти. КНР не проти проінвестувати українську економіку, але на власних умовах.

Китай цікавить в Україні передусім земля, повідомляють китайські ЗМІ. Адже країна, де проживає п’ята частина населення Землі, потребує розширення сільгоспплощ задля своєї продовольчої безпеки. Тож, за інформацією газети South China Morning Post, китайська держкорпорація "Синьцзянський виробничо-будівельний корпус" (XPCC) не проти орендувати в Україні до трьох мільйонів гектарів сільськогосподарських угідь терміном на 50 років для вирощування зернових та розведення тварин.

Зокрема, на першому етапі, за інформацією видання, китайське держпідприємство візьме в оренду до 100 тисяч гектарів землі у Дніпропетровській області, а у подальших планах – обробка земель в Херсонській області та Криму. Газета посилається на угоду, яку влітку начебто підписали український агрохолдинг KSG Agro та китайська корпорація XPCC. Китайське видання зауважує, що інвестиції КНР в українські чорноземи можуть перевищити 2,6 мільярда доларів.

Завуальована оренда

У компанії KSG Agro визнають, що угода з китайцями була, але не про оренду землі, а про застосування сучасних агротехнологій. "KSG Agro і китайська сторона працюють над проектом установки систем краплинного зрошення на площі 3 тисячі гектарів у 2014 році. Китайська сторона зацікавлена в поставках устаткування для систем краплинного зрошення. Наша компанія не має наміру і права продавати землю іноземцям, у тому числі і китайцям",- йдеться у відповіді прес-служби KSG Agro на запит Deutsche Welle.

Звісно, про придбання у власність не йдеться, адже в Україні діє мораторій на продаж землі. Однак аналітики зауважують, що китайці активно шукають способів "дістатися" до українських чорноземів. "Китай розвиватиметься в напрямку експансії і наполегливо діятиме: буде ставати акціонером або купуватиме корпоративні права компаній, які займаються в Україні сільгоспвиробництвом", - впевнений Олександр Поліводський. Експерт зауважує, що такі приклади в Україні вже є, однак вони ретельно "завуальовуються" і приховуються від ЗМІ.

Небезпека розпродажу

Є й інший спосіб отримати бажане: земля в обмін на кредитні ресурси, каже експерт Земельної спілки України Микола Кобець. За його словами, саме на цих умовах нині можуть домовитися уряди КНР та України. "Спочатку за китайські кредити Україна обіцяла розрахуватися кукурудзою, тепер Китай натякає про право першочергової оренди. То ми можемо не встигнути ахнути, як земля стане не нашою, а чиєюсь», - сказав Кобець Deutsche Welle.

Разом з тим, експерт зазначив, що великих вільних консолідованих земельних ділянок для оренди, як хочуть китайці, в Україні наразі немає – землю вже орендують дрібні фермерські господарства або великі агрохолдинги. Хоча за бажання, впевнений експерт, через Земельний банк України землю для китайців український уряд знайде.


Законодавчі запобіжники не створені


Законопроект про обіг сільгоспземель міг би стати запобіжником цьому, оскільки там передбачається обмеження на оренду земель сільгосппризначення в межах одного населеного пункту – небільше 100 га "в одні руки". Документ народні депутати мали б розглядати вже на осінній сесії. Утім,в порядку денному цієї сесії цього законопроекту немає.

"Документ не пройшов необхідні процедури,і профільний комітет його не отримав. Моє особисте враження – на цій сесії законопроект про обіг сільгоспземель вноситися не буде", - наголошує перший заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Тарас Кутовий, слова якого цитує Forbes Україна.

За словами Миколи Кобця, якщо українські землі і надаватимуть в оренду китайським корпораціям, то буде це не раніше 2015 року. До президентських виборів, наголошує експерт Земельної спілки, робити це ніхто не наважиться, оскільки українці, як показують соціологічні опитування, виступають проти довгострокової оренди чорноземів іноземними компаніями.

DW.DE

До теми

15:23 6 січня 2023 р.

Путін уже програв війну, яку розпочав ще в 2007 році промовою у Мюнхені

Захід відкинув ультиматум Кремля: російські вуглеводні в обмін на ексклюзивні, особливі, відносини з Росією. Війну вже завершено. Її результат - повна втрата європейського ринку і запуск руйнування всієї російської експортної галузі.

Рубрика: Економіка

  • 0
  • 34

13:18 12 жовтня 2022 р.

Уродженець Львова перекаже Україні $1 млрд за звільнення від санкцій ЄС і Великобританії

The Wall Street Journal повідомило, що Міхаїл Фрідман готовий перевести Україні ще $1 млрд, розраховуючи тим самим пом'якшити санкції, проте сам Фрідман корисливі мотиви заперечує.

Рубрика: Економіка

  • 0
  • 70

10:56 4 серпня 2022 р.

Перевірка благодійників: як не віддати гроші аферистам

Двоякість світу не знає винятків, скільки існує людяне прагнення допомагати ближнім – стільки ж тривають шахрайства і спекуляції на гуманних почуттях. Тому разом з підняттям волонтерського руху в Україні збільшилася й кількість шахрайств.

Рубрика: Економіка

  • 0
  • 21